Mesajı Okuyun
Old 06-08-2010, 10:24   #1
AV.MAHİROĞLU

 
Varsayılan gıyapta ihtiyati haciz

merhaba sayın meslektaşlar
İİK m. 264 " Dava açılmadan veya icra takibine başlanmadan evvel ihtiyati haciz yaptırmış olan alacaklı; haczin tatbikinden, haciz gıyabında yapılmışsa haciz zabıt varakasının kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde ya takip talebinde (Haciz veya iflas) bulunmaya veya dava açmaya mecburdur." hükmünü düzenlemiştir.
somut olayımızda 17/02/2010 tarihinde alınan ihtiyati haciz kararıyla 23/02/2010 tarihinde ihtiyati haciz yapılıyor. 04/03/2010 tarihinde de esas icra takibine geçiliyor. yani yedi günlük süre geçiriliyor. ancak icra müdürlüğünce, alacaklının ihtiyati haczi( taşınmaz haczini) öğrendiği ( 23/02/2010 dan sonra herhangi bir talep açtığı ) tarihten itibaren 7 günlük sürenin başlayacağı yönünde görüş bildirdi.
sizce;
1- gayrimenkul hacizlerinde gıyapta haciz sözkonusu olur mu? zira haciz kurumlar arasında yazışmalarla konuluyor
2- ihtiyati haciz kararları "gerçeğe benzerlik karinesi" esasına göre veriliyor. bu durumda alacağı henüz tam ispatlanmamış kişiler lehine, görünürde borçluların malvarlığına konulan ihtiyati haczin yıllar sürebilecektir. kanımcı bu durum anayasa da güvence altına alınan mülkiyet hakkını ihlal eden ve görünürde alacaklı lehine "açık çek" niteliğinde. sizce bu durumda nasıl hareket edilmeli?