Mesajı Okuyun
Old 06-08-2010, 09:35   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Çok ilginç bir konu. Ve tarafları incitmeden veya zarara uğratmadan hiçbir çözümün olamayacağı bir sorun. Sorunuzdaki verilere bakalım:

1- Görevden geçici olarak uzaklaştırılmış bir hakimin verdiği kararlar sözkonusu. Bir hakim verdiği kararlar nedeniyle, görevden uzaklaştırılmışsa verdiği tüm kararlar "şaibeli" olur mu? Eğer şaibeli dersek bu kararlar, gerekçesi henüz yazılmamış olan kararlarla mı sınırlı olmalıdır? Bakanlığın görüşüne göre böyle olmalıdır. Peki aynı hakimin gerekçesini de yazdığı kararlar için "sağlıklı" diyebilecek miyiz?

2- Gerekçe yazılmamasına rağmen sonuçta karara bağlanmış bir dosyanın silbaştan yeniden görülmesinde birçok sakınca olmayacak mı? Tedbir kararı verilmişse bunların akibeti ne olacak? Karar aleyhine çıkmış olan taraf, malını elinden çıkaracak mıdır? Davayı kazanan için aradan geçecek bunca zamanın telafisini kim sağlayacak?

3- Peki, gerekçeli kararı yeni hakim yazsın demek hakkaniyete uygun mu? Dosya içeriğine göre, "davayı red" edeceği bir dosyaya, "kabul" yönünde bir gerekçe yazmak bir hakimin içine sindirebileceği bir durum mudur? Sicil kaygısı yaşayan bir hakimse ve bu kararlar Yargıtay'dan bozularak gelecekse "sicili" bozulmayacak mı?

Katılan olursa belki devam ederiz. Ama bence tam anketlik bir konu olmuş.

Sayın Ergin,

1. sırada yer verdiğiniz ihtimali sorunuzun cevabı çok açıktır. Her dava ayrı değerlendirilir. Hakim hakkında dosyalardan bir veya bir kaçı için muhtemel bir soruşturma hatta mahkumiyet doğmuş olması, hukuken tüm dosyaları sakat hale getirmez. Hukuken durum böyle olsa da halk nezdinde verdiği intiba güvenilirliği zedeleyebilir.

2. Sırada yer verdiğiniz ihtimali sorularınızın cevabını Sayın Baki KURU yaklaşık 25-30 yıl önce vermişti. Bu görüş, Sayın Av. Adnan Koray tarafından eklenen Yargıtay kararına da gerekçe olmuştur. KURU, "yeni atanan hakim gerekçeyi yazar" diyor ki bence de bu fikir doğrudur. Bu olayda yeniden yargılama yapılması mümkün değildir. Zira yeniden yargılama konusunda aranan koşullar Yargılamanın Yenilenmesi kurumu içinde kanunda tek tek belirtilmiş olup, bu koşullar içinde hakimin gerekçeyi yazmadan ayrılması olmadığı gibi, kararın kesinleşmesi de şarttır. Somut olayda karar Yargıtay denetimine açıktır.

3.Sicilinin bozulacağını sanmam, zira gerekçeli kararını yazarken durumu kısaca özetleyecektir. Kaldı ki bu tür "el çektirilen hakimlerin dosyaları" bakımından Adalet Bakanlığı yakın bilgi sahibi olup, duyarlıdır.