Mesajı Okuyun
Old 06-08-2010, 09:12   #1
multipack

 
Varsayılan ölen eşin emekli maaşı, mirasçılık

Sayın meslektaşlar,

Soru bana ilk bakışta tartışma gerektirmeyecek kadar basit görünse de karşıt görüşe sahip insanların sayısı kendimi sorgulamama neden oldu. Yanlışım varsa düzeltilmeyi çok isterim.

Her ikisi de ikinci evliliklerini sürdürmekte olan eşler arasındaki boşanma davası sürerken adam vefat ediyor. Mirasçıları bu arada devreye girerek kadının kusurunu ileri sürüyorlar ve miras hakkından yoksun bırakılan kadının ismi veraset ilâmında geçmiyor.

Bundan sonraki bir yıl içinde kadın, adamın emekli maaşını çekmeye devam ediyor. (Adamın ölümü bildirilmiş ve maaşın ilgili bölümü sanırım duş olması itibariyle kadına tahsis edilmiş; adam sağmışçasına bir hile söz konusu değil bildiğim kadarıyla) Derken adamın mirasçıları bu kez de kuruma başvuruyorlar ve kadına ödenen bu aylığın da durdurulmasını sağlıyorlar.

Ben burada kötü niyetli olduğunu düşündüğüm kadın tarafından bir sene boyunca çekilmiş olan paranın iadesi istenmediği için şanslıymış diye düşünürken "evlilik boşanma ile değil vefatla sonuçlandığı için aylığı almaya devam etmek kadının miras hakkı olarak değerlendirilmemeli, sosyal sigorta mevzuatından doğan farklı bir tür hakkıdır" diyen, azımsanmayacak sayıda hukukçuya rastladım.

Siz ne düşünüyorsunuz? Şimdiden teşekkürler.