Mesajı Okuyun
Old 04-08-2010, 10:36   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan neseargun
Selamlar,
Benzer bir durumla bende karşılaştım. nafaka borçlusu olduğumuz bir dosyada, bankanın ayrıca masraf istediği için açıklama yapmadan nafaka bedelleri ve çoğu zaman bu bedelinde üzerinde ödeme yapan Müvekkilime karşı , en başından itibaren tüm nafaka bedelleri haksız bir şekilde talep edildi. Karşı yan vekili Sn. meslektaşım "açıklama yok, ahlaki borcun ifasıdır " diye iddia edince Biz "ödenmediği takdirde hapis cezası alacağı bir borcu olan bir kimsenin nafaka borcunu bırakıp ahlaki borcunu mu ödeyeceğini, her ay düzenli bir şekilde nafaka için açılmış bir hesaba aynı bedellerin yatırılmasının sadece ve sadece nafaka olarak nitelendirilmesi gerektiğini,vb" savunmalarımızı sunduk. Mahkeme davayı kabul etti. Yargıtay da kararımızı aynı gerekçelerle onadı. Bu nev'i davalar çoğunlukla eski eşlerin birbirlerine olan öfkelerinin bir yansıması diye düşünüyorum. Aradaki kalan tek köprüyü ( çocuklarını ) kullanarak aynı zamanda bizleri de aracı kılıyorlar.... ?? Sevgi gidince ardından saygıda gidiyor. Bu davalar mesleğimin icrasında en zorlandığım davalar oluyor ???!
Kolay gelsin.

Koyulaştırdığım bölüme aynen katılıyorum. Kendimizi kullandırmamayı becerebilmeyi öneriyorum. Sözkonusu kararın yayınlandığı diğer forumda da belirttiğim gibi bu karar "içtihat değişikliği" olduğu için katılmıyorum. Eğer karar, eldeki davaya özgü verilmiş olsaydı ve bu belirtilseydi daha iyi olurdu.

Örnek olay:

Taraflar boşanmışlar çocuk/ların velayeti anneye bırakılmıştır. Anne de baba da çocuklarına çok düşkündür. Ancak malum nedenlerle, birbirlerinin burnunu sürtmek istemektedir. Baba klasik Türk erkeğidir. Boşanmasına rağmen eski eşinin başka erkeklerle olma ihtimali onu delirtmektedir. Eski eşi çalışmamaktadır. Kendisine ödemek zorunda olduğu yüklü miktardaki nafakayı eşinin eline verse, başka erkeklerle yiyeceği endişesi duymaktadır. Bu nedenle eski eşine nafaka ödememektedir. Ancak çocuklarına taptığı için, onlarla tatil köylerinde tatil yapmakta, özel okul paralarını tıkır tıkır ödemekte ve nafaka miktarı kadar parayı ellerine saymaktadır. Çocuklar bu parayı bisiklet, bilgisayar, gitar ve gitar kursu gibi harcamalarla bitirmektedir.

Kadın, ödenmeyen nafakaları icra takibine konu etmiştir. Baba ise, nafaka paralarının yukarıda belirtildiği şekilde ödendiğini iddia etmektedir. Hakim olsanız nasıl karar verirsiniz?