Mesajı Okuyun
Old 03-08-2010, 15:15   #3
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Benim görüşüme göre çocuğunuz şu anda Almanya'da olduğundan velayetini alıp Türkiye'ye dönerken bir sıkıntı yaşamamak adına Almanya'da karar almanız daha iyi olabilir. Eğer Türkiye'de boşanma davası açıp velayetin verilmesini isterseniz verilen kararın Almanya'da tenfizini istemeniz gerekecek.

Uluslararası çocuk kaçırma Almanya ve Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelerle önlenmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle velayet size verildiğinde çocuğu sizin rızanız dışında ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin karar çerçevesi dışında götüremeyecektir.

Almanya'da dava açıp açamayacağınız ve Almanya'da açılan bir davada hangi hukuk kurallarının uygulanacağı Alman hukukuna göre belirlenir. Bu açıdan Alman hukukunu bilen meslektaşlarımız size yol gösterebilecektir.

Eğer Türkiye'de dava açmayı düşünürseniz Türkiye'de yerleşme niyetiyle oturmanız gerekmektedir. Türkiye'de açılan boşanma davasında ortak ulusal hukuk uygulanacağı için Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre boşanmanın nedenleri ve sonuçları takdir edilecektir.

Haklarınızı kullanırken bir avukattan mutlaka destek almanızı, parasal gücünüz elverişli değilse adli yardım yoluyla avukat atanmasını istemenizi öneririm.

Saygılarımla