Mesajı Okuyun
Old 27-07-2010, 15:30   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukathavva
Sayın meşlektaşlarım şimdiden vereceğiniz cevaplar için çok teşekküler. 100.000,00 Tl miktarlı bir icra dosyasında çek şirketin yanında çalışan işçiye ciro edilmiş ve müvekkil şirkete ait hakedişe haciz koyulmak sureti ile 95.000,00 TL tahsil edilmiştir. Dosya infaz olmamıştır. Ancak müvekkile ait 95.000 TL 'nin tahsili üzerinden 1 yıllık hak düşürücü süre geçmiştir. Zamanında menfi tespit davası açılmamıştır. İstirdat davası da açılmamıştır. Bu durumda haksız tahsil edilen para sebebi ile sebepsiz zenginleşme davası açma ihtimalimiz bulunmakta mıdır? Yoksa başka bir yol mu izlemek gerekmektedir?

Sayın avukathavva,

İİK m.72/7: "Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını isteyebilir."
düzenlemesi gereği 1 yıllık hak düşürücü süre, -borcun tamamen ödenmesi- tarihinden itibaren işlemeye başlar.

Sebepsiz zenginleşmeye ilişkin: 1 yıllık hak düşürücü süre geçirilmişse borçlu, BK m.62 de düzenlendiği şekilde ödemeyi hataen yaptığını ispatla, BK m.66 da düzenlendiği şekilde "verdiğini istirdada hakkı olduğuna ıttılaı tarihinden itibaren bir sene" içinde -sebepsiz zenginleşme hükümlerine mesnetle talepte bulunabilecektir.

Saygılar...