Mesajı Okuyun
Old 27-07-2010, 13:42   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avercan38
Sözleşmenin bir maddesi aynen şu şekilde;"kooperatif yer tesliminden itibaren en geç 30/06/2010 tarihine kadar inşaat ruhsatını almaya, 36 ay içinde binayı ayıpsız olarak sözleşme koşullarına uygun arsa sahiplerine teslim etmeye mecburdur. Eğer kooperatif 30/06/2010 tarihine kadar inşaat ruhsatını almaz, inşaat ruhsatını alır fakat 30/06/2011 tarihine kadar temel atılmazsa arsa sahipleri sözleşmeyi tek taraflı herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın herhangi bir ceza-i şart ve bedel ödemeksizin tek taraflı olarak sözleşmeyi fesih hakkına sahiptir."
Kooperatif; 30/06/2010 tarihine kadar ruhsat almamış, bu durumda arsa sahipleri tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilirler mi?
Bir meslektaş beni kuşkuya düşürdü. Bence arsa sahibi ruhsat zamanında alınmadığı için feshedebilmeli, meslektaş arkadaş, 30/6/2011 tarihinin beklenilmesi gerektiği, eğer o zamana kadar temel atılmazsa feshedebileceğini söyledi. Sizin görüşlerinize ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkür ederiz.

Sayın avercan38,

1- BK m.107: "Aşağıdaki hallerde bir mehil tâyinine lüzum yoktur... Akdin hükümlerine göre borç tâyin ve tesbit edilen bir zamanda veya muayyen bir mehil içinde ifa edilmek lâzım geliyorsa."
BK m.106/2: "Bu mehil zarfında borç ifa edilmemiş bulunduğu surette alacaklı her zaman onun ifasını talep ve teahhür sebebi ile zarar ve ziyan davası ikame eylemek hakkını haizdir; bir de aktin icrasından ve teehhürü sebebiyle zarar ve ziyan talebinden vazgeçtiğini derhal beyan ederek borcun ifa edilmemesinden mütevellit zarar ve ziyanı talep veya akdi feshedebilir."

2- Eser sözleşmelerinde akdin feshi iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla fesih olanaklı ise de, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri arsa payının devrini içermesi nedeniyle karşı tarafın kabulü yoksa, tek taraflı feshedilemez, feshe hakim karar verir. Ya da tarafların karşılıklı anlaşması ile fesih gerçekleşir.

3- Kooperatifin inşaat ruhsatını al-a-maması söz konusu ise (objektif imkansızlık varsa) fesih söz konusu olmayacak; sözleşmenin geçersiz olduğu tespit edilerek sebepsiz zenginleşme ilkelerine binaen hüküm tesis edilecektir (Arsa sahipleri açısından: arsa sahiplerinin devrettiği tapu kayıtlarının iptali ile arsa sahipleri adına tapuda tesciline karar verilecek).

Saygılar...