Mesajı Okuyun
Old 26-07-2010, 10:05   #2
üye15747

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
6.Hukuk Dairesi

Esas: 2003/7227
Karar: 2003/7182
Karar Tarihi: 14.10.2003

PAYDAŞIN BORCU NEDENİYLE TAŞINMAZIN PAYLAŞIMINA İLİŞKİN DAVA - İCRA TETKİK MERCİİNDEN İZİN ALINMASI GEREĞİ -TAŞINMAZ SATIŞ KARARI

ÖZET: Dava konusu edilen taşınmazın paydaşlarından Saadet mirasçısı İdris'in borcundan ötürü elbirliği ve paylı mülkiyete tabi bir adet taşınmazın paylaştırılmasını istemiştir. Davanın açıldığı tarihe göre İ.İ.K.nun 121.maddesi uyarınca İcra Tetkik Merciinden izin alınması gerekir. Mahkemece bu husus üzerinde durulmadan ve İcra Müdürlüğünden alınan yetki belgesi ile yetinilerek yazılı şekilde satış kararı verilmesi bozmayı gerektirir.

(2004 S. K. m. 121) (1086 S. K. m. 569)

Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paylaşma davasına dair karar bir kısım davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Dava, bir adet taşınmazın paylaşılmasına ilişkindir. Mahkemece satış kararı verilmiş ve hüküm bir kısım davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.

Dosya kapsamına, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerekçelere göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

Davacı vekili, dava konusu edilen taşınmazın paydaşlarından Saadet mirasçısı İdris'in borcundan ötürü elbirliği ve paylı mülkiyete tabi bir adet taşınmazın paylaştırılmasını istemiştir. Davanın açıldığı tarihe göre İ.İ.K.nun 121.maddesi uyarınca İcra Tetkik Merciinden izin alınması gerekir. Mahkemece bu husus üzerinde durulmadan ve İcra Müdürlüğünden alınan yetki belgesi ile yetinilerek yazılı şekilde satış kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.

Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASIN, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 14.10.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)