Mesajı Okuyun
Old 22-07-2010, 09:48   #3
karabekir

 
Varsayılan

Ben de kanaat kullanmanın gereksiz olduğu kanaatindeyim.

Şaka bir yana bırakılırsa; uygulamaya bakıldığında 3167 ve 5941 sayılı kanunlar gereğince verilen idari para cezalarının Ceza İnfaz Kanununun 106. maddesine göre infazı yapılır.

Ortada hukuki bir garabet olarak 3167'den dolayı verilen adli para cezalarının nispi olması sorunu vardır. Nasıl bir sorundan bahsediyorum. 3167'ye göre verilen adli para cezaları bilindiği üzere nispi (çek bedeli kadar) para cezasıdır. Hakimin gün bedeli olarak belirleme hakkı ve yetkisi bulunmamaktadır. Ceza İnfaz Kanununun 106. maddesi TCK'nın 52. maddesine göre verilmiş adli para cezalarının çektirilmesi usulünü esas almıştır. Türk Ceza Kanununun 52. maddesi ise "
ADLÎ PARA CEZASI
Madde 52 - (1) Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.

(2) En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.

(3) Kararda, adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir.

(4) Hâkim, ekonomik ve şahsî hâllerini göz önünde bulundurarak, kişiye adlî para cezasını ödemesi için hükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehil verebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler hâlinde ödenmesine de karar verebilir. Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi hâlinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adlî para cezasının hapse çevrileceği belirtilir." aynen bunlar denilmektedir.

Şimdi sorun iyice netleşmektedir. Diyelim ki; hakim, 5.000 TL'lik bir karşılıksız çek keşide eden kişiye 3167'ye göre adli para cezası verecek. Gün bedeli belirleme yetkisi yok doğrudan 5.000 TL ceza verecek. Bu kişinin adli para cezasını ödememesi durumunda hapiste kalacağı süre ne kadardır? İşte size kimsenin çözemeyeceği hukuk sorusu. Cevap 50 gün diyenlerin olduğunu biliyorum. Pekiyi kim 50 gün olarak belirliyor ve hangi yetkiyle. Dikkat edilsin Ceza Hukukundan bahsediyorum. Kimsenin kendisine verilmeyen bir yetki kullanma hakkının olmadığı bir alandan. Hakim belirleyemez, savcının TCK 52. maddeye göre gün bedeli belirleme yetkisi yok. Hangi kanundan doğan hakla kişi 100 TL üzerinden hapis yatırılıyor.

Dehşetengiz hukuk garebeti budur. Savcılar kendilerinde olmayan bir yetkiyle sanki adamların şahsi halleri çok iyiymiş gibi 100 TL üzerinden hapis yatırmaktadırlar adli para cezasını ödemeyenleri. 5941'den sonra işlenen suçlar için bir sorun yok ancak ödenen suçların hapse dönüştürülmesi hukukun açıkça çiğnenmesidir.

Saygılar...