Mesajı Okuyun
Old 19-07-2010, 07:51   #3
Av.Evren Akçay

 
Varsayılan

Sorunuzun cevabıyla ilgili 5393 sayılı Belediye Kanununun 34. ve 35. maddelerinde bazı hükümler var. Alınmış olan bir encümen kararında değişiklik yapılması ise Belediye Kanununda yer almıyor. Ancak İdare hukuku prensiplerinden olan; yetkide ve usulde paralellik ilkesi uyarınca encümenin almış olduğu karar üzerinde geçerli sebeplerin varlığı halinde değişiklik veya düzeltme yapılıyor. Bu değişiklik te yeni bir encümen kararı alınarak yapılıyor.

5393 sayılı Belediye Kanunu md. 35;

MADDE 35 - Belediye encümeni, haftada birden az olmamak üzere önceden belirlenen gün ve saatte toplanır. Belediye başkanı acil durumlarda encümeni toplantıya çağırabilir.

Encümen üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Encümenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca ihale komisyonu olarak yapacağı toplantılarda da bu hüküm geçerlidir. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Çekimser oy kullanılamaz.

Encümen gündemi belediye başkanı tarafından hazırlanır. Encümen üyeleri, başkanının uygun görüşü ile gündem maddesi teklif edebilir. Belediye başkanı tarafından havale edilmeyen konular encümende görüşülemez.

Encümene havale edilen konular bir hafta içinde görüşülerek karara bağlanır.

Alınan kararlar başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır. Karara muhalif kalanlar gerekçelerini de açıklar.

Encümen başkan ve üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dâhil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü encümen toplantılarına katılamazlar.