Mesajı Okuyun
Old 18-07-2010, 13:22   #20
Av. İlknur Sezgin Temel

 
Varsayılan

Paylaşımda bulunan meslektaşlara teşekkürler.

Ben en çok adli yardımdan gelen müvekkillerce kullanıldığımı hissediyorum. Size tevdi edilmiş tek bir dava vardır ama onların aslında bir dolu sorunu vardır. Akrabalarıyla, tanıdıklarıyla gelirler. Kendileri anlamadığından onlara da anlatmanızı isterler. Müvekkil tektir ama muhatap olunulan ve hesap verilen onlarca kişi peyda oluverir. Bir noktadan sonra onlar da sorunlarını akıllıca(?) anlatırlar ve siz de çocunlukla farkında olmadan bedava danışmanlık hizmeti verirken buluverirsiniz kendinizi.

Gece gündüz telefon etme hakkları vardır. İş kanununa tabi olsak mesai ücreti, hafta tatili, senelik izin, bayram tatili, genel tatil ücreti haklarımız olurdu, ama müvekkillere karşı ekstra hiçbir talebimiz olamaz. Ultra herşey dahildir minimum ücret alacağımız.

Bedavacıların klasik bir söylemleri vardır bence. "Size şu kadar senet, şöyle büyük bir dava getireceğim." sakın ha! Ya tahsil imkanı yoktur o senedin, ya öyle bir senet yoktur, ya öyle bir dava yoktur, ya da anlattığından fersah fersah uzaktır davanın gerçeği.

Üst mevkilerde pek fazla tanıdığı vardır böylelerinin, ya falanca savcı akrabasıdır, ya filanca kurumun genel müdürü yakın arkadaşı, Yargıtay ... dairesi başkanı okul arkadaşı. Sırtı bu kadar sağlamdır ama bedavaya bakacak avukata ihtiyacı vardır.

Avukat Kullanma Sanatını ezbere bilirler. Bilmekle kalmaz her yeni avukatla bu kitaba dahiyane maddeler eklerler.

Tehlikeli tarafları çoktur, zira isminizi çok kolay karalayıverirler. Masraf ödemedikleri için kaçırdığınız bir kesin süre asla onların suçu olamaz. Para talep etmeniz azil sebebiniz de olur, Baroya şikayet sebebinin altındaki asıl sebep de.

İlk avukatlardan birinin (sanırım Fransızdı) mealen şuna benzer bir sözü vardı. En çok vaktinizi alan en az kazandırandır.

O halde öncelikle en çok vaktimizi alanlardan bir şekilde kurtulmak gerek.

Aylık, üç aylık, altı aylık süreçlerde en çok vaktimizi kimin / kimlerin aldığını tespit edip, bu dönemlerde onlardan kazandıklarımıza orantılayalım. Aynı şeyi diğer müvekkiller için de yapalım. Kimlerin müvekkil olarak kalması gerektiği ortaya çıkacaktır.

Yukarıda sayın MEHAVU "Ben, bu işler ihtisas alanıma girmiyor deyip şehrimizde bu şahıstan en yüksek parayı isteyeceğini tahmin ettiğim meslektaşlarıma yönlendiriyorum." demiş. Bu gerçekten etkili bir yöntem. 2 yıl kadar kurtulamadığım, vekalet çıkarmayıp önceki avukatından "yetki belgesi" alarak işini gördürmek isteyen, beni de epeyce masrafa sokan bir müvekkilden böyle bir yönlendirmeyle kurtuldum. Hatır için gelenlere de uygulanabilir bir yöntem.