Mesajı Okuyun
Old 16-07-2010, 15:41   #10
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Ender Sezer
Herkese merhaba, benim müvekkilim, şehir içi dolmuş taşımacılığı yapan bir minübüs tarafından aşırı hızla çarpması sonucunda vefat etmiştir. Savcılık soruşturması devam ediyor. Benim merak ettiğim, bu olay dolayısıyla, tazminat konusunda nasıl bir yol izlemeliyim. Asliye hukukta destekten yoksun kalma ve manevi tazminat talebli dava açılacak, ancak önce minübüsün trafik sigortasından tazminatı nasıl ve ne zaman isteyebilirim. Bir dilekçeyle mi yoksa icra takibi ile mi ya da asliye hukukta şoför ve araç sahibiyle birllikte talep edilecek tazminat davasına dahil mi etmeliyim sigorta şirketini? Şimdiden teşekkür ederim

Bu tür durumlarda dava açmanızın, sigortaya başvurmaktan daha iyi olacağını söylemek isterim.

Zira sigorta şirketleri hesaplamayı çok düşük tutuyorlar. Kaldı ki bir çok prosedür de işin içine giriyor.

Müddeabihin değerine göre maddi ve manevi tazminat davasını Sulh ve/ya Asliye Hukuk mahkemelerinde açabilirsiniz.

Davalı olarak, minübüs sahibi, sürücüsü ve varsa sigorta şirketine karşı davanızı açınız.

Maddi tazminatı söz konusu davalıların tamamından müştereken ve müteselsilen talep edebilrisiniz. Ancak sigorta şirketi, sorumluluk limitine kadar çıkacak tazminattan sorumlu olacaktır. Yine Sigorta şirketi çıkacak yargılama gideri ve vekalet ücreti, faizin de sorumlu limiti oranında sorumluluğu olacaktır.

Manevi tazminat, nomal şartlarda araç sahibi ve sürücüsüne açılır. Ancak sigorta şirketi manevi tazminattan sorumlu olduğunu kabul etmiş ise, yine limiti oranında taraf gösterilebilir.

Maddi (tazminat) taleplerinizde fazlaya ilişkin hakkınızı saklı tutmayı unutmayınız ve olay tarihi itibariyle maddi; dava tarihi itibariyle de manevi tazminat için faiz talep ediniz.