Mesajı Okuyun
Old 14-07-2010, 21:52   #4
wellan

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım;

Aşağıda yer alan ilgili kanun maddelerinin başlığından da anlaşılacağı üzere;yeddieminlik bir muhafaza tedbiri ve görevidir ve madde amaçsal olarak yorumlandığında mallar üzerindeki haczin kalkması ile yeddieminliğin bir bağlantısı yoktur.Haczin kalkması tasarruf yetkisi kısıtlanan borçlunun tekrar tasarruf yetkisine sahip olmasını sağlar.Mal üzerindeki haciz kalksa bile yeddieminlik görevi devam edeceğinden dolayı ancak alacaklının muvafakati ve icra dairesinin onayı ile yeddimin tarafından malların teslim edildiğine ilişkin tutanakla bu görev sona erer.Mallar üzerindeki haczin kalkması alacaklıya mallar üzerinde diğer icrai işlemlerin yapılmasını(satış vb) engeller,ancak borç sebebiyle muhafaza altına alınan mallar üzerinde borçlunun mahrumiyeti devam eder.SAYGILARIMLA.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.


Muhafaza görevini kötüye kullanma
MADDE 289. (1) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kişinin bu malın sahibi olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir.

MAHCUZ MALLARI MUHAFAZA TEDBİRLERİ :
1 - TAŞINIRLAR HAKKINDA:

MADDE 88. Haczolunan paraları, banknotları, hamiline ait senetleri, poliçeler ve sair cirosu kabil senetlerle altın ve gümüş ve diğer kıymetli şeyleri icra dairesi muhafaza eder.

Diğer taşınır mallar masrafı peşinen alacaklıdan alınarak münasip bir yerde muhafaza altına alınır. Alacaklı muvafakat ederse istenildiği zaman verilmek şartiyle muvakkaten borçlu yedinde veya üçüncü şahıs nezdinde bırakılabilir. (Ek cümle: 17/07/2003 - 4949 S.K./21. md.) Üçüncü şahsın elinde bulunan taşınır mallar haczedilince, alacaklının muvafakatı ve üçüncü şahsın kabulü halinde üçüncü şahsa yediemin olarak bırakılır.