Mesajı Okuyun
Old 13-07-2010, 21:17   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Çağlar
Müvekkilim bir bankadan iki sene önce tüketici kredisi alıyor. Banka ile aralarında yapılan sözleşme gereği iki senedir müvekkilimin üç ayda bir aldığı emekli maaşının bir kısmı (kredinin her aylık taksit miktarı kadar) kesiliyor. Bu emekli maaşı üzerindeki blokenin kaldırılması için ne yapılmalıdır ve ne kadar sürede sonuç alınabilir? (Müvekkilim Ağustos ayı maaşını tam olarak alabilir mi?)
Tüketici Mahkemesi'ne mi başvurulmalı yoksa dava açılıp bugüne kadarki kesintilerin iadesi ve blokenin kaldırılması mı istenmeli?
Ayrıca bu bloke durumu 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. madddesindeki "Sözleşmedeki Haksız Şartlar" maddesi çerçevesinde değerlendirilebilir mi?
İlgilenip de cevap verecek ve fikrini paylaşacak olan herkese şimdiden teşekkürler...

Taraflar arasında sözleşme olduğunu belirtmişsiniz. Emeklinin Tüketici kredisi Sözleşmesi imzalamasına ve krediyi kullanmasına bir engel olmadığı gibi, maaşından kredi taksitlerinin otomatik ödenmesi yönünde emeklinin bankaya talimat vermesine de mani yoktur.

Somut olayınızda emekli kendi isteği ile kredi kullanmıştır. Parayı alıp, harcamıştır. Kredi borç taksitlerinin maaşından ödenmesi yönünde bankaya talimat vermesi ile elektrik idaresine ödeyeceği faturaların hesabından otomatik tahsil edilmesi yönünde talimat vermesi arasında hiçbir fark yoktur.

Banka ile müvekkiliniz arasında otomatik tahsilat yönünde sözleşme veya talimat yazısı olmasaydı, bankanın kendiliğinden maaşı bloke etmesi tartışılabilirdi. Ama mesajınızdan anlaşıldığı üzere olayınızda böyle bir durum yok.