Mesajı Okuyun
Old 12-07-2010, 16:09   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Eşinize karşı evlilik birlğinin temelinden sarsılması sebebine dayalı boşanma davası açabilirsiniz. boşanmaya neden olan olaylarda eşinizin KUSURUNU kanıtlamak zorundasınız.

Her tür delilden ve bilgisi, görgüsü olan herkesin şahitliğinden yararlanabilirsiniz.

Boşanmanın içinde, maddi ve manevi tazminat olamak üzere iki tür tazminat talep edebilirsiniz. Yine nafaka talebinde de bulunabilirsiniz. Maddi tazminat boşanma ile miras hakkınızın yok olması, yeniden evlenme şanınızın azalması ve mevcut menfaatleriniz zarara uğrayacağı için verilirler. Manevi tazminat için de kişilik haklarınızın zarar uğraması gerekir (hakaret, sövme, dövme, aldatılma vs..).

Evlilik birliği içinde 2002 sonrasında karşılığı verilerek edinilmiş araba için ayrıca edinilmiş malların tasfiyesi ve tasfiye payı alacağını içerir ayrı bir dava açılmalıdır. Araba elden çıkarılmış olsa da tasfiye payı alacağının hesabına dahil edilmesi mümkündür. İlgili TMK.229'dur.
Alıntı:
2. Eklenecek değerler

Madde 229 - Aşağıda sayılanlar, edinilmiş mallara değer olarak eklenir:

1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar,

2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.

Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.

Ayrıca harcı yatırılarak açılan bu davanın görüyebilmesi için boşanma davasında boşanma kararının verilmesi ve kesinleşmesi gerekir.

Sayın Katılımcı,

Boşanma ve mal rejimi tasfiyesine yönelik davayı kendi başınıza açı takip etmeye çalışmanız sizi hak kaybına uğratacaktır.

Bu davaların MUTLAKA konunun uzmanı avukatlarca takip edilmesi gerekir. Lütfen hukuki desteği doğrudan alınız.

Saygılar.