Mesajı Okuyun
Old 12-07-2010, 12:01   #2
Av. Erduğrul Özbay

 
Varsayılan

Merhaba,
Daha kapsamlı bir değerlendirme yapmak için gereken ayrıntılar eksik olmakla birlikte, konuya bir yön kazandırmak bakımından şu hususları dikkatinize sunarım:
* Senedi elinde bulunduran bunu acentelik sözleşmesi ilişkisinin dışında veya bu ilişkinin gerektirdiğinin ötesinde bir şekilde tahsil etmek isterse, siz bu senedin teminat senedi olduğunu ve bağılı bulunduğu temel hukuki ilişkiye göre değerlendirilmesi gerektiği iddiasını ileri süreceksiniz
* karşı taraf ya kambiyo senetlerinin mücerretliğinden hareketle bir savunma geliştirecek ya da sizin iddianız doğrultusunda bu senedin acentelik işiyle ilgili olduğunu kabul edecek; ki bu durumda, senedi talil etmiş olacak. Yani senetle acentelik ilişkisinin illiyetini sağlayacak.
* Karşı tarafın bu taliline rağmen, senet üzerindeki "malen" kaydı ile acentelik ilişkisi uyuşur türden olmadığından, bu kez de senet borçlusu temel ilişkisi iddiasından uzaklaşacak ve sonuçta bu senet çift taraflı talil edilmiş olacak.
* Taraflar başlangıçtaki ispat görevlerine geri dönecekler.
* Yargıtay'ın talil, çift taraflı talil gibi başlıklar altında sınıflandırılmış içtihatları arasında çok sayıda örnek bulabilirsiniz.
Saygılarımla,