Mesajı Okuyun
Old 07-07-2010, 16:09   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.tugba
Teminat ipoteği nedeni ile ödeme emri gönderilmesi gerekirken icra emri gönderilmesi durumunda takip iptali için şikayet süresi ne kadardır. Amme düzeninden olduğu düşünülürse şikayet hakkı süresiz midir?

7 gündür...

Bir ayrıntı:

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 16.06.2006 T., Esas: 2006/9870, Karar: 2006/13075: "Borçlular hakkında ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı icra takibi yapılmış ve borçlulara örnek 151 no'lu icra emri tebliğ edilmiştir. Borçlular itirazlarında ipoteğin teminat ipoteği olarak tesis edildiğini, kendilerine icra emri gönderilmeyeceğini, bu nedenle icra emrinin iptalini talep etmişlerdir.

İİK.nun 150/1 maddesinde "...ipotek akit tablosu, kayıtsız şartsız bir para borcunu ihtiva etmese dahi, krediyi kullandıran taraf, krediyi kullanan tarafa ait cari hesabın kesilmesine veya kısa-orta-uzun vadeli kredi hesabının muaccel kılınmasına ilişkin hesap özetini veya gayri nakdi kredinin ödenmiş olması nedeniyle tazmin talebinin noter marifetiyle krediyi kullanan tarafa gönderildiğine dair, noterden tasdikli bir sureti icra müdürüne ibraz ederse icra müdürü, bu kanunun 149. maddesi gereğince işlem yapar" hükmü getirilmiştir. Somut olayda, takip konusu alacak bankaca verilen kredi ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Alacaklı banka tarafından borçlulara yukarıda belirtildiği gibi noter aracılığıyla ihtarname gönderildiği ve bu ihtarnamenin borçlulara 20.10.2004 tarihinde tebliğ edildiği anlaşıldığından ipoteğin teminat ipoteği niteliğinde olması borçluya icra emri gönderilmesine engel teşkil etmez. Şikayetin reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi isabetsizdir."

Saygılarımla...