Mesajı Okuyun
Old 30-06-2010, 16:13   #1
Av.AEU

 
Soru Üzerinde zilyetlik bulunan ve fakat belediye tarafından ihale yolu ile satılan arsa.

İmar/gayrimenkul hukukunda uzman meslektaşlarımın yardımlarına ihtiyacım var.

Olayları kronolojik olarak aşağıdadır:

1. Müvekkil, 1984 yılında mülkiyeti o tarihte Vakıflar'a ait olan bir arsanın zilyetliğini muhtar onaylı adi yazılı bir senet ile para karşılığında devralıyor.
2. Müvekkil, arsa ile ilgili tüm emlak vergilerini o tarihten itibaren belediyeye düzenli olarak ödüyor. Tüm dekontlar mevcut.
3. 1993 yılında belediye, arsanın mülkiyetinin 775 sayılı Gecekondu Kanunu çerçevesinde belediyeye intikali için müvekkilden bir para talep ediyor. Müvekkil bu parayı da belediyeye ödüyor. (1993 yılının 3 milyar 800 milyon lirası)
4. Aradan geçen yıllarda müvekkil belediyeye onlarca kez sözlü başvuruda bulunup tapusunu ne zaman alabileceğini soruyor, "Yeni kanun çıkacak, bekle" diyorlar ve yıllar böyle geçiyor.
5. Belediye, 2010 Mayıs ayı içerisinde arsayı 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında açık ihale usulü ile üçüncü kişiye satıyor.
6. Müvekkil, süresi içerisinde ihalenin iptali talebiyle idare mahkemesinde yürütmenin durdurulması talepli bir dava açıyor.
7. İhale sonrası belediye ile yapılan yazışmalarda belediye 775, 2981, 3366 gibi kanunlardaki şartlar oluşmadığı için bu arsanın belediyenin arsası olduğunu ve bu arsayı da dilediği şekilde satabileceğini söylemiş.

Ben burada büyük bir hukuksuzluk olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki müvekkil bazı şartları yerine getirmemiş olsa da kendisinden 25 senedir emlak vergisi alınmış. Ayrıca 1993 yılında çok büyük bir ödeme daha yapmış. Arsa belediye tarafından satılacaksa bunca yıldır bu ödemeler neden yapıldı?
Kısacası arsanın geri dönüşü olmasa da yapılan bu ödemelerin geri alınması imkanı olmamalı mıdır?

Bu konuda beni yönlendirebilecek, içtihat paylaşabilecek, kısacası ufkumu açabilecek tüm üstadlara teşekkürü bir borç bilirim.

Av. AEU