Mesajı Okuyun
Old 30-06-2010, 14:48   #1
Av. Selim

 
Varsayılan Sebepsiz zenginleşme ve 3. kişiye karşı ileri sürülebilirliği

Merhaba Sayın Meslektaşlar;
Müvekkil A, daha önce beraber iş yaptığı arkadaşı B’nin ısrarı üzerine kendisine banka havlesiyle bir miktar para gönderiyor, bir miktar paraya da elden veriyor. B, bu parayla eşi C’nin adına üzerine fabrika kurulu bir gayrimenkul ve birkaç ev satın alıyor. Aradan 1 yıldan fazla geçmesine rağmen B, müvekkil A’ya ödeme yapmaya yanaşmıyor.
Müvekkil A’ ya, elden verdiği para için bir bardak soğuk su içmesini söyledik.
Banka havalesiyle gönderdiği miktar için dava açmayı düşünüyoruz. Bu konuda kafamıza takılan bir kaç noktayı sizinle paylaşma ihtiyacı hissettik. Yardımlarınızı bekliyoruz.
  • Herhalde bu dava nitelik olarak bir sebepsiz zenginleşme davası olacaktır. Acaba B’nin eşi C’yi de davalı gösterebilir miyiz ve C’nin üzerine yapılan taşınmazlar için tedbir kararı isteyebilir miyiz? Bir şekilde C’ye karşı bu davayı ileri sürebilmemiz gerekmekte. Çünkü müvekkilin havaleyi yaptığı B’nin üzerinde, alacağımızı karşılayacak hiç bir şey yok.
  • Acaba bu durum ( banka havalesi ) şifahi ariyet akdi olarak değerlendirilebilir mi?
  • Bu davada tek yetkili mahkeme, davalının ikametgahı mıdır? Ortada bir para borcu söz konusu. Götürülecek borçlar anlamında değerlendirilebilir mi?
Aslında tek sorun bu davayı C’ye karşı ileri sürebilmek. Sebepsiz zenginleşme bize bir nisbi hak sağlıyor. Yani 3. kişilere karşı bu davayı ileri süremiyoruz. C, burada 3. kişi midir. Müvekkilin havalesiyle C’nin zenginleşmesi arasında uygun illiyet bağı yok mudur?
Konuyla ilgili yargıtay kararı vs. imkanım olmadığı için şuan bulamıyorum. Yardımlarınızı beklemekteyim.