Mesajı Okuyun
Old 30-06-2010, 12:27   #4
Levent Cirit

 
Varsayılan

Engin Bey;
Benim bulunduğum yörede de tarihi eser bol miktarda bulunmakta ve zaman zaman söz konusu eser benzer zirai çalışmalarda ortaya çıkmaktadır. Mesleki deneyimim olmamakla birlikte bu konuda sahip olduğum genel bilgi itibariyle şunları söyleyebilirim;
1) Bir tarihi eserin eski olması tek başına değerli olmasına yetmemektedir. Bunun yanında nadir bulunan bir parça olması da gerekmektedir (örneğin kimi sikkelerden bol miktarda çıkması o sikkelerin değerini azaltmaktadır).
2) Müvekkiliniz bir daha tarihi eser bulursa ve riski göze alırsa bu eserleri bulunduğu yer müzesine değil ülkenin daha uzak köşesinde bir müzeye teslim etmesini tavsiye edin. Bulunduğu yer müzesinde o dönem ve o kültüre ait çok sayıda eser bulunduğundan oradaki değeri düşük çıkmakta ancak uzak bir müzede o dönem ve o kültürden belki de hiç eser bulunmadığından değeri daha yüksek çıkmaktadır (Bu farklılık bana mantıksız gelse de uygulamada maalesef böyle). Riski azaltmak için tarihi eser taşıma ruhsatı bulunan bir arkeologdan yardım alabilirsiniz (Tarihi eserleri izinsiz başka yere taşımak da suç. Ruhsatı olanlar taşıyabiliyor).
3)Kimi tarihi eserler ise özde çok değerli olmalarına rağmen topraktan çıkartılırken veya bilinçsiz insanlarca temizlenirken zarara uğramakta ve bu durumda gerçekten bir metal kadar değerleri kalmaktadır. Eğer müvekkilinizin bulduğu eserler de bu şekilde zarara uğramışsa veya temizlemek için kimyasal madde (çamaşır suyu da olabilir. Bu olaya bizzat şahit oldum)kullanılmışsa maalesef artık pek bir değeri kalmamıştır.