Mesajı Okuyun
Old 23-06-2010, 14:30   #21
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Levent Cirit
Bence sorun yargıtay'ın yorumunda. Hem "kira kontratında demirbaş eşyalar arasında gösterilmemiş olsa da, katılana ait dairenin Sanık R____’ye kiralanması ve dairenin teslimi sırasında mutfak dolaplarının mevcut olduğunun kabulü gerektiğinden," demekle aslında dolapların zilyetliğinin de devredildiğini belirtiyor hem de bu dolapların götürülmesi halinde hırsızlık suçunun oluşacağını söylüyor.
Eğer mutfak dolaplarının zilyetliği devredilmemiş olsa idi bu durumda kiracının evde bulunduğu sürece bu dolapları kullanması da suç oluşturacaktı. Bu çelişkiyi acaba nasıl açıklayacaksınız.

Aynı şekilde güneş enerjisinin zilyetliğinin devredilmediğini düşünürsek zilyetliği kendisinde olmayan kiracının güneş enerjisini kullanarak sıcak su elde etmesi de suç oluşturmalıdır ki bana pek mantıklı gelmiyor.


Sayın Cirit,

Eleştirdiğiniz kararda alıntısını yaptığınız bölümde, Yargıtay öncelikle mutfak dolaplarının mecurda olup olmadığının tespitini yapmış. Bu anlamda bir çelişki yok.

Elimdeki kitaptan bir karar da ben buldum:

"Müdahilin satın aldığı evde kiracı olan sanığın evin tahliyesi sırasında özel olarak teslim ve tevdie konu edilmeyen lavabo, küvet, termosifon kazanı vs. rıza dışında ve faydalanmak amacıyla alıp götürdüğü anlaşılıp kabul edilmesine göre eylemin hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç niteliğinde yanılgıya düşülerek emniyeti suistimal suçundan mahkumiyet kurulması," 11.C.D.10.7.1996, 1323/1351

Görülüyor ki, bu konuda Yargıtay istikrarlı bir şekilde "hırsızlık" suçunun oluşacağını belirlemiştir.

Saim Bey ve Size katılmama nedenim, emniyeti suistimal oluşabilmesi için hem tevdi hem de teslim gerekmesidir. Örneğin Saim Bey benim komşum olsa ve güneş enerjimi çok beğendiği için bir müddet kullanmak istese ve sonra benim rızam dışında satsa, emniyeti suistimal suçu oluşacaktır.

Ama Saim Bey, benim evimi kiralasa ve kontratta veya başka belgede güneş enerjimin kendisine teslim ve tevdi edildiği özel olarak yazmadan, alıp satarsa "hırsızlık" suçunu işlemiş olacaktır.

Saim Bey?