Mesajı Okuyun
Old 22-06-2010, 16:15   #8
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Levent Cirit
Sayın Suat Bey;
Hırsızlık suçunda zilyet olan kişinin egemenlik alanına hırsız tarafından zilyedin rızası hilafına girilmekte ve mal bulunduğu yerden alınmaktadır.
Oysa güveni kötüye kullanma suçunda zilyet olan kişi, zilyet olduğu malı, malikinin rızası hilafına zilyetliğe neden olan olgu dışında bir amaç için kullanmaktadır.
Örneğin; sokağa park ettiğiniz arabanızı biri götürürse bu durum hırsızlıktır ancak tamir için tamirciye bıraktığınız araç, tamirci tarafından başkasına satılırsa tamirci burada güveni kötüye kullanmıştır.


Verdiğiniz örnekte sokaktan aracım çalınıyor. Sokak benim egemenlik alanım değil ki? Ama suç hırsızlıktır. O halde mülkiyeti bana ait olan kiralanandan çalınan güneş enerjisi de benim egemenlik alanımda değilken, pekala çalınmış olabilir. Ya da şöyle düşünelim. Boş olan yazlığıma giren hırsız, güneş enerjimi çalsa hırsızlık suçu oluşacağına göre, "kiracılık" sıfatı da olan hırsız "emniyeti suistimal" suçunu mu işlemiş olacak. Dediğim gibi, iki suç arasında kararsızım. Açıklamalarınız, kararsızlığımı daha da artırdı.