Mesajı Okuyun
Old 22-06-2010, 13:02   #17
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Memet ŞEK
Asıl sormak istediğim şu bu dava reddedilir ise ki hak düşürücü süreden dolayı büyük bir ihtimal öyle olacak. Karşı tarafın gidebileceği yollar neler? Zaman aşımı süresi nedir? Bunlardan biri sulh hukuk mahkemesinde temerrüt nedeniyle tahliye davası açmak diye biliyorum...

İİK.269/b hükmünün 4 ve 5. fıkralarında, genel mahkemeye gidilebileceği açıkça vurgulanmıştır. Özellikle 4. fıkrada; daha önce gönderilen "ihtarlı ödeme emrinin" açılacak dava bakımından BK.260 ve 288. maddeler çerçevesinde geçerli olacağı belirtilmiştir. Bu itibarla açılabilecek davaların genel mahkemelerde (Sulh hukuk) temerrüt nedeniyle akdin feshi suretiyle tahliye davası olabileceği kuşkusuzdur.

Kira alacağı bakımından BK.126 uyarınca 5 yıllık zamanaşımı süresi geçerlidir.

Tahliye davası bakımından ise; kiralayan daha önce ihtarname gönderip, takip açarak yeni kira döneminde akdi yenilemeyeceğini bildirmiş sayılacağından kanaatimce yeni kira dönemi başlamış osla bile bu durum zımni muvafakat anlamında değerlendirilemez.

Not: Bu arada belirtmek isterim ki İİK.269/d hükmünde İİK.68 hükmüne atıf yapıldığı halde (kanaatimce bilinçli olarak) İİK.67. maddeye atıf yapılmayarak, kira alacakları bakımından itirazın iptali davasının mümkün olamayacağı, sadece İİK.269. maddenin aradığı koşullar varsa itirazın kaldırılması talebinin mümkün olabileceği anlaşılmaktadır. (Sonradan baktığımda Yargıtay'ın, itirazın iptali davası açılabileceğine dair kararlarını gördüm...)