Mesajı Okuyun
Old 20-06-2010, 17:46   #4
ali ekmekçi

 
Varsayılan

Meslektaşım Hülya Hanıma katılıyorum,1475 sayılı yasanın yürürlükte olan 14.maddesini incelerseniz iyi olacaktır.Ekte bu konuyla ilgili emsal bir kara da ekledim iyi çalışmalar...T.C.
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 2007/17002
K. 2007/18380
T. 11.6.2007
• KIDEM TAZMİNATI ( İşçinin Emeklilik Halinde Hak Kazanabilmesi İçin Kendisine Yaşlılık Aylığı Bağlandığı ya da Toptan Ödeme Yapıldığı Konusunda Bağlı Bulunduğu Kuruma Müracaat Ettiğini Belgelendirmesi ve Bu Belgeyi İşverene İbraz Etmesi Gerektiği )
• GECİKME FAİZ ALACAĞI ( İşçi Kendisine Yaşlılık Aylığı Bağlandığı ya da Toptan Ödeme Yapıldığı Konusunda Bağlı Bulunduğu Kuruma Müracaat Ettiğini Belgelendirmesi ve Bu Belgeyi İşverene İbraz Etmesi Halinde Kıdem Tazminatı Gecikme Faizi Bu Belgelendirme Tarihi Esas Alınarak Hesaplanacağı )
• İŞÇİNİN EMEKLİ OLMASI ( Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilmesi İçin Kendisine Yaşlılık Aylığı Bağlandığı ya da Toptan Ödeme Yapıldığı Konusunda Bağlı Bulunduğu Kuruma Müracaat Ettiğini Belgelendirmesi ve Bu Belgeyi İşverene İbraz Etmesi Gerektiği )
• KURUMA MÜRACAAT ( İşçi Kendisine Yaşlılık Aylığı Bağlandığı ya da Toptan Ödeme Yapıldığı Konusunda Bağlı Bulunduğu Kuruma Müracaat Ettiğini Belgelendirmesi ve Bu Belgeyi İşverene İbraz Etmesi Halinde Kıdem Tazminatı Gecikme Faizi Bu Belgelendirme Tarihi Esas Alınarak Hesaplanacağı )
1475/m.14
ÖZET : Davacı, kıdem tazminatı gecikme faiz alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14/3. maddesi uyarınca işçinin emeklilik halinde kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için kendisine yaşlılık aylığı bağlandığı ya da toptan ödeme yapıldığı konusunda bağlı bulunduğu kuruma müracaat ettiğini belgelendirmesi ve bu belgeyi işverene ibraz etmesi gerekir. Kıdem tazminatı gecikme faizi bu belgelendirme tarihi esas alınarak hesaplanmalıdır. Mahkemece bu belgenin işverene tebliğ edilip edilmediği araştırılmadan davacının ayrıldığı tarihten itibaren belirlenen faiz alacağının hüküm altına alınması hatalıdır.

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı gecikme faiz alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14/3. maddesi uyarınca işçinin emeklilik halinde kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için kendisine yaşlılık aylığı bağlandığı yada toptan ödeme yapıldığı konusunda bağlı bulunduğu kuruma müracaat ettiğini belgelendirmesi ve bu belgeyi işverene ibraz etmesi gerekir. Kıdem tazminatı gecikme faizi bu belgelendirme tarihi esas alınarak hesaplanmalıdır. Mahkemece bu belgenin işverene tebliğ edilip edilmediği araştırılmadan davacının ayrıldığı tarihten itibaren belirlenen faiz alacağının hüküm altına alınması hatalıdır.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye İADESİNE, 11.06.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.