Mesajı Okuyun
Old 13-06-2010, 10:43   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan d-karaca
Kısmi davada yasal faiz istenmiş, ıslah ile bu talep ticari faize dönüştürülebilir mi? Değiştirilen yeni faiz türü (ticari) haksız fiilde olay tarihinden itibaren ilk davada yasal fazi ile istenilen maddi ve manevi tazminatı da kapsar mı? Yoksa, kısmi davaya yasal faiz, ıslah ile artırılan kısma ticari faiz mi uygulanır?

Aşağıdaki linkte sayın Yücel Kocabaş'ın da vurguladığı gibi günümüzde yasal faiz ile ticari faiz arasında fark yoktur. Bu manada fazlaya ilişkin hakları saklı tutmuş olmanız halinde bakiye kısım için davanızı ıslah ettiğinizde faiz bakımından da bir fark ve sorun olmayacaktır diye düşünüyorum.

http://www.turkhukuksitesi.com/showp...16&postcount=6

Eğer faiz oranları bakımından eski dönemlerde ki gibi fark olsaydı:

Bu durumda: Islah talebiniz "kısmi ıslah" olacağı için ilk davada alacağınızın tümünü ve uygulanacak faiz türünü belirterek somutlaştırıp da şimdilik bu toplam tutarın bir kısmını dava etmiş olsaydınız somutlaştırdığınız kısım ve bu alacağın faiz türü bakımından arta kalan kısım ve faiz tutarı için de ilk dava sırasında bir sınırlama getirmiş olacaktınız. Ancak ilk davada - özellikle alacak tutarının toplamı başta belli değilse yani bilirkişi marifetiyle tazminat tutarının hesaplanması gerekiyorsa- alacağınızın toplam tutarını ve uygulanacak faiz türünü hiç yazmadan (somutlaştırmadan) , alacağınızın şimdilik bir kısmını talep edip, fazlaya dair hakları saklı tutarak dava edilen kısım için yasal faiz uygulanmasını istediyseniz, bu durumda bakiye kalan alacak tutarı bakımından ve faiz türü bakımından bir sınırlama söz konusu olamazdı diye düşünüyorum.