Mesajı Okuyun
Old 12-06-2010, 21:00   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan eskisehiryolu
Değerli arkadaşlar,
Acaba TTK m.315'e göre 2 üyenin toplantıda hazır bulunmasının yeterli olacağına ilişkin yorumunuz, yönetim kurulunun halen 2 üyeden oluşuyor olması noktasından mı kaynaklanmaktadır?
Zira m.330 f.1'de yer alan "yönetim kurulunun bir karar verebilmesi için, üyelerin en az yarısından bir fazlasının hazır olması şarttır." hükmü emredici niteliktedir. (Esas sözleşme ile bu şart ağırlaştırılabilir ancak hafifletilemez-TEKİNALP). Yargıtay, bu hükmü, örneğin 3 üyeli bir yönetim kurulu için, 3/2=1,5 ve 1,5+1=2,5 sonra'da 2,5'tan 3'e ulaşma şeklinde yorumlamakta, böylece 3 üyeli bir yönetim kurulu için 3 üye ile toplantı yapılmasını zorunlu tutmaktadır.

Hayır. Mesala: 3 kişilik Y.K. herhangi bir nedenle 2 kişiye düştüğü için diyelim. . TTK.315. madde istisnai bir hükümdür, kural değildir. Şirket yönetim kurulu üyelerinden birisi vefat eder veyahut sair nedenlele yönetim kurulu üyeliğine devam edemeyecek olursa eksilen üyelik için ilk genel kurula kadar -geçici olarak- görev yapmak üzere mevcut Y.K. üyeleri tarafından Y.K. Üyeliği yapabilecek birisi üyeliğe seçilebiliyor. 3 Kişilik Y.K.'da bir Y.K. üyesi ölürse kalan 2 kişi 3. kişiyi geçici olarak seçebiliyor.