Konu: Takas Mahsup
Mesajı Okuyun
Old 27-05-2010, 09:05   #2
Av.Nevra Öksüz

Alıntı:
Yazan Av. Orhan Başar
Merhabalar
Karşılıklı alacaklı ve borçlu olduğumuz kesinleşmiş icra dosyalarımız mevcut.
Takas mahsup talebinde bulunmak istiyorum. İcra Müdürlüğü ile görüştüm, dava açmamı söylediler. İcra Hakimliği ile görüştüm, icra müdürlüğüne çözebilirsin dediler.
Konuya bir yardımcı olun arkadaşlar. Nasıl bir yol izlemeliyim. Dikkat etmem gereken ince noktalar var mıdır?

Sağlıkla Kalın, Teşekkürler.

Yargıtay 12 Hukuk Dairesi, 20.10.2003 T., 2003/16387 E, 2003/20330 K.: "Takas, sınırlı yetkili İcra Tetkik Merciinde takip hukuku bakımından kural olarak üç halde nazara alınabilir. Bunlar;
1-Takasa konu alacak İİK.nun 68. maddesindeki belgelere dayalı bulunuyorsa,
2-Bu alacakla ilgili olarak takip yapılmış ve kesinleşmiş ise,
3-Alacak ilama bağlanmış durumda ise,
Somut olayda alacak ilama bağlanmamış ise de takasa konu olan alacakla ilgili icra takibi kesinleştiğinden bu alacağın takası istenebilir. ( Hukuk Genel Kurulu 1994/251-593 sayılı ve 12.10.1994 tarihli kararı ) Mercice aksine düşünce ile takas talebinin reddine karar verilmesi isabetsizdir."

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 22.07.2005 T., 2005/12463 E., 2005/16277 K: "H.G.K.nun 12.10.1994 tarih ve 1994/251-593 sayılı kararında da benimsendiği üzere dar yetkili İcra Mahkemesinin yargılama usulü gözönünde tutulduğunda takip hukuku bakımından takas ve mahsup iddiası kural olarak;
1- Takasa konu alacağın İİK.nun 68. maddesindeki belgelere dayalı bulunması,
2- Bu alacakla ilgili olarak icra takibinin yapılmış ve takibin kesinleşmiş olması,
3- Alacağın ilama bağlanması hallerinde nazara alınabilir.
Borçlunun takas talebini İcra Mahkemesine beyan edebileceği gibi, bu başvurusunu İcra Dairesine sunması da mümkündür. Bu istem, takibin her safhasında bildirilebileceğinden herhangi bir süreye tabi bulunmamaktadır. Dairemizin yerleşik içtihatları da bu yöndedir. O halde, Mahkemece, işin esası incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle takas definin reddi yolunda hüküm kurulması isabetsizdir."

Saygılarımla...