Mesajı Okuyun
Old 26-05-2010, 12:40   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Dekortiko
Sayın HADES; ilgili ihaleye katılırken borçsuz olduğunu beyan etmiş, ancak ihale tarihi itibariyle gerçekten borçlu.
Bu durumda ihale dışı kalmasına karar verilmesi gerekirken ayrıca teminatının irad kaydedilmesine ve ihalelerden yasaklanmasına karar verilmiş. Ankara 9. İdare Mahkemesi "sadece ihale dışı kalmasına karar verilmesi gerekirken teminatın irad kaydedilmesi ve ihalelerden yasaklılık kararı verilmesi yanlıştır" gerekçesiyle işlemi iptal etmiş.
Aradığım Danıştay kararı da Ankara 9. İdare Mahkemesi kararının onanmasına dair karardır.

Sayın Dekortiko,
Anlatımınız dairesinde;
4734 S.K. m.10/son: "Bu madde kapsamında istenen belgelerden hangilerinin taahhütname olarak sunulabileceği Kurum tarafından belirlenir. Gerçeğe aykırı hususlar içeren taahhütname sunulması veya ihale üzerinde kalan istekli tarafından taahhüt altına alınan durumu tevsik eden belgelerin sözleşme imzalanmadan önce verilmemesi halinde bu durumda olanlar ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir."
Kamu İhale Genel Tebliği m.17.3.3: "İsteklilerin sosyal güvenlik prim borcu olmadığına ilişkin belgeyi işyerinin kayıtlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden/Sosyal Güvenlik Merkezinden alması, bu belgenin; ilgili müdürlükçe aynı işverene ait Türkiye genelini kapsayacak şekilde yapılacak araştırma neticesinde düzenlenmesi ve ihale tarihi itibarıyla olan durumu göstermesi gerekmektedir. Aynı isteklinin başka yerlerdeki işyeri sicil kayıtlarına ilişkin sosyal güvenlik prim borcu bulunduğunun idarelerce tespit edilmesi halinde 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca işlem yapılması gerekmektedir."
Yukarıdaki düzenlemeler mucibince (sözleşme imzalanmadan önce, ihale aşamasındaki tepit söz konusu ise) ihale dışı bırakılarak geçici teminatının irat kaydedilmesi yasaldır (diye düşünüyorum ).

Yalnız sanırım aşağıdaki düzenlemelere göre bir işlem yapılmış;
4734 S.K. m.17: "İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:...
c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek...
Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır."
Dördüncü Kısım m.58: " 17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir..."
Yine anlatımınız dairesinde İdarenin bu şekilde işlem yapmasının da yasal olmadığı kanaatindeyim

Kararı bulmanız halinde -size zahmet olmazsa- siteye eklemenizi rica ediyorum

Saygılarımla...