Mesajı Okuyun
Old 18-05-2010, 12:25   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan MTL
Değerli meslektaşlar,
Borçlu adına başlattığımız takibe, borçlu tarafından itiraz edildi. İtirazın iptali davası açtık.Mahkeme, itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmetti, karar kesinleşti. Ancak karar kesinleştikten sonra borçlu vefat etti. Bizde mirasçıların, mirası reddetmesi için gerekli üç aylık süreyi bekledik. Üç ay içinde miras reddolunmadığı için bizde mirasçılara ödeme emri gönderdik. Bu sefer de bütün mirasçılar borca itiriraz ettiler. Bu itiraz için tetkik merciinde itirazın kaldrılması yoluna gitmeyi düşünüyorum. Acaba itirazın iptali kararı 68. maddedeki belgelerden saylır mı?

Sayın MTL,
Borçlu muris aleyhine başlattığınız icra takibinde borçlunun ölümünden sonra mirasçılarına "ödeme emri" göndermeniz ekstra olmuş (her ne kadar Yargıtay eski kararlarında anlattığınız durumda mirasçılara ödeme emri ve/veya icra emri tebliği gereğine işaret etmekte idiyse de Yargıtay da son kararlarında ödeme emri ve/veya icra emri tebliğine gerek olmadığı yönünde kararlar vermektedir); aslen muhtıra göndermeniz yeterliydi (diye düşünüyorum )

İİK m.53/2:"... terekeye karşı ona göre takip devam eder..." mucibince murisin vefatı akabinde mirasçılara yönelttiğiniz takip, eski takibin devamıdır.
Bu durumda mirasçılar ancak mirasçı olmadıkları-mirası reddettikleri ve:
İİK m.71: "Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun ve ferilerinin itfa edildiğini yahut alacaklının kendisine bir mühlet verdiğini noterden tasdikli veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse, tâkibin iptal veya talikini her zaman icra mahkemesinden isteyebilir.
Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcu zamanaşımına uğradığını ileri sürecek olursa, 33a maddesi hükmü kıyasen uygulanır." mucibince itirazda bulunabilirler.

Anlatımınız dairesinde mirasçıların itirazı yukarıda belirtilen ahvalde değildir? Bu sebeple şayet İcra Müdürlüğü takibin durmasına karar vermiş ise bu işlemin şikayeti gerektiği kanaatindeyim.

Saygılarımla...