Mesajı Okuyun
Old 16-05-2010, 01:05   #2
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan

Sayın Umutlaw,
Burada açıklığa kavuşturulmamış bir konu var. Vekaleti veren kişinin mi kimlik bilgileri yanlış yazılmış, yoksa vekilin mi? Vekil TC vatandaşı mı değil mi?

Eğer asilin kimlik bilgileri yanlış yazılmışsa, burada noterin sorumluluğu olduğu tartışmasızdır. Çünkü noter, kimlik ya da kimlik yerine geçen bir resmi belgeye dayanarak vekaletname işlemi yapmaktadır. Noter, resmi bir kurum olduğuna ve yaptığı vekaletnamenin de resmi belge olduğu düşünüldüğünde,Noterin dayanak kimlikteki bilgileri eksiksiz yerine getirme sorumluluğu vardır.
Kaldı ki, Noterler, maddi hata sonucu yanlış yazılmış evrakları, ilgilisinin imzasını alarak şerh düşüp aynı vekaletname üzerinde başka bir yevmiye vermeden düzeltme
yapabilmekte ve bu haliyle vekaletname geçerli olmaktadır. Noterin bu yola dahi başvurmaması hatalıdır. Bu duruma göre, ödenen para talep edilebilir.

Yok eğer vekilin kimlik bilgileri yanlış yazılmış ise,
Burada; normal şartlarda Konsolosluğun sorumluluğundan bahsedemeyiz. Çünkü; bilindiği üzere vekaletname işlemi yapıldığında, vekalet veren hazır olup, vekil hazır değildir. Dolayısıyla da, vekaleti verecek olan kişi Türkçeyi yeterince bilemese de, en azından vekalet vereceği kişiyi tanıdığı için, vekilin kimlik bilgilerini içeren bir belge veya kimlik fotokopisi hazır etmelidir.
Yalnız burada dahi, şöyle bir ayrık durumdan bahsedebiliriz. Tüm noterler ve Konsolosluklar, MERNİS sistemine bağlı olup, vekilin Türk vatandaşı olması ve T.C. kimlik numarasının ibraz edilmesi şartıyla, sisteme T.C. kimlik no ile girildiğinde, vekilin kimlik bilgileri çıkacağından,buna rağmen vekaletnamede hata yapılmışsa Noter sorumlu olup, parayı iade etmeli ya da yeni vekaletnameyi ücretsiz yapmalıdır.
Saygılarımla