Mesajı Okuyun
Old 15-05-2010, 15:45   #1
Av.bozkara

 
Soru Sgk Tarafindan İŞverene KarŞi AÇilan RÜcuen Tazmİnat Davasi

Müvekkile ait inşaat firmasında çalışan işçi iskeleden ayağı kayarak yere düşüyor ve ellerindeki iş gücünün %33 ünü kaybediyor. Bunun üzerine SGK tarafından işçiye 72.000-TL sürekli iş göremezlik ödeneği ödeniyor. Olay 5 yıl önce gerçekleşiyor. İşçi verdiği ifadesinde olayın kendi kusur ile gerçekleştiğini ve işverenin hiçbir suçunun olmadığını söylüyor. İşçinin birlikte çalıştığı erkek kardeşi de aynı yönde ifade veriyor. İşveren ise her türlü iş güvenliği önlemini almış durumda, işçinin sigortası var ve hastane masraflarını ve bu kaza ile ilgili her türlü masrafını müvekkil firma yapmış durumda. Ancak SGK sürekli işgöremezlik ödeneğinin şimdilik 7.200-tl sini müvekkilden talep ediyor.

1- Şu halde açılan bu davada müvekkil firma kazanın meydana gelişinde hiçbir kusuru olmadığını ispat edebilirse (tanık v.s. ile) ödeme yükümlülüğünden kurtulabilir mi?

2- Yine müvekkil firma 72.000 TL nin hepsini ödemek zorunda mıdır?

3- Ayrıca işverenin tespitlerine göe işçi şu anda bir fabrikada çalışmaya devam ediyor. Bu halde işçinin işgücü kaybının yeniden tespiti gerekir mi? Ya da bu durum müvekkil firmayı sorumluluktan kurtarabilir mi?

Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla