Mesajı Okuyun
Old 11-05-2010, 14:51   #1
Av.Hülya Büyükoğlu

 
Varsayılan Emekli olduktan sonra ödenmeyen fazla mesai ücretleri dava edilebilir mi?

Öncelikle tüm meslektaşlarıma iyi çalışmalar dilerim.

İş hukukunu sevmeme rağmen pek tecrübeli olduğumu söyleyemem. Aşağıdaki konuda iş hukuku konusunda çalışan meslektaşlarımın bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak isterim.

X şirketinde çalışan tüm işçiler sendikalıdır ancak yönetici kadrosunda çalışanlar hiç bir sendikaya üye değildir. Yönetici kadrosunda çalışanlar yasa hükümlerinin çok üstünde çalışmakta ancak işini kaybetme endişesi ile ses çıkarmamaktadır. Bazı günler çalışma süresi 16 saate çıkabilmektedir (Çalışan 16 saat çalışmazsa diğer arkadaşı izin yapamamaktadır, herhangi birisi hastalanırsa işveren personel takviyesi yapmadığı için diğer kişi onun yerine de çalışmak zorunda kalmaktadır, biri yıllık izin kullanırken diğeri her gün 16 saat çalışmak zorunda kalmaktadır, görevli olunan mağazada fare gezse alarm çalmakta ve yönetici konumunda çalışan kişi her ne zaman alarm uyarısı olursa uykudan kalkıp mağazaya kontrole gitmek zorundadır,....) Şirket bu arada yabancılar satılmış ve çalışanlar üzerindeki psikolojik baskılar artmıştır. Eski personelin maaşı yeni işe alınanların neredeyse 2 katıdır ve sanıyoruz işveren yıldırma politikası ile eski çalışanları göndermek istemektedir. Bunda da başarılı olmaktadır. Artık dayanacak gücü kalmayan bir kaç kişi emekliliklerini talep edip fazla mesai alacakları ile ilgili işverene dava açmak istemektedirler.
İşveren perakende sektöründe faaliyet göstermektedir ve fazla çalışmaların tanıkla ispatı mümkündür.

Emekliliğini talep edip işten ayrılan işçi fazla çalışmalarına ilişkin dava açabilir mi? Ayrılırken verdiği/vereceği ibranamenin davaya nasıl etkisi olur? Geriye dönük kaç yıllık fazla mesai talep edilebilir? Forumda 5 yıl ve 10 yıl tartışmaları yapılmış, son durum nedir?

Zaman ayırıp yardımcı olacak herkese çok teşekkürler, iyi çalışmalar.