Mesajı Okuyun
Old 11-05-2010, 08:56   #12
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Hak Hukuk
Hukuk samimiyet demektir. Samimiyet açıklık demektir. Bu samimiyeti sağlayan hükümdeki gerekçedir. Gerekçe ise ikna etmek içindir.Gerekçe sayesinde insan ruhunun örselenmesi önlenmiş olur. Sağlık her şeyin başıdır; bedensel sağlık doktorların, ruhsal sağlık ise hukukun alanına girer. Mahkeme kararlarındaki gerekçe ne kadar sağlam olursa, ikiyüzlülüğün prim yapması o derece engellenmiş olur; yani toplumun ruh sağlığı (yani hukukun üstünlüğü)korunmuş olur. Bu nedenle insanın duygu dünyasına hitap eden mahkeme kararları içimizi ışıklandırmaktadır. Hukukun samimiyetle ilişkisini bu tür kararlar bize hatırlatır.

Gerekçenin olması ve ayrıca hukuka uygun olması elbette ki şarttır. Hakimin gerekçesinin tarafları tatmin etmesi de çok önemlidir. Hukuka aykırı bir gerekçe tarafların ruh sağlığını (belki) zedeleyebilir ama bu problem de doğal olarak sağlıkla yani tıp ile ilgilidir.

"Ruhsal sağlık hukuk alanına girer..." ifadesi yanlış anlaşılmaya müsait, meramınızı tam anlamıyla anlatmaya yetmeyen bir cümledir diye düşünüyorum.