Mesajı Okuyun
Old 08-05-2010, 08:52   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat_y
merhabalar, bir apartmanın yöneticisi acil onarım yaptırıyor apartmanın ortak yerlerinde.yapılan tadilat şu şekilde: 1) çatıdan apartman boşluğundaki merdivene su damlıyor sürekli 2) binanın altında bulunan dükkanların hizasından geçen ortak su borusu patlıyor ve sular dışarı dükkanın bodrumuna akıyor. Müvekkilim yönetici olarak acil olduğu için karar almadan tadilatları en uygun teklifi verene yaptırıyor.Onarım için maliklerden para toplanırken bir malik tadilat kendisine haber verilmediği , karar defterinde karar olmadığı için onarım mast-rafını ödemeyeceğini söylüyor.malikin payına düşen tadilat masrafı cüzzi bişey.10TL. nin altında. yöneticinin yaptığı bu işlem tabiki yasal ama kanunda açıkça yazmıyor bu yetkiler. cüzzi bbir rakam olduğu için de icraya başvurmaya değmez. ne yapılabilir? ayrıntı bir kanun maddesi var mı bununla ilgili .bununla ilgili açık ve net bir yargıtay kararı var mı bidiğiniz?
Sayın avukat_y,

"Acil ve zorunlu hallerde kat malikleri kurulu kararına gerek olmadan, yönetici veya kat maliklerinden biri/birkaçı tarafından, projeye uygun onarım yaptırılması halinde diğer kat maliklerinin yapılan masraflardan sorumlu olacağı" hususu Yargıtayın içtihatları ile oluşmuştur. Bu sebeple ilgili 634 S.K.da bu yönde bir madde bulamayacağınız kanaatindeyim.

Burada önemli olan durum "acil ve zorunlu(zararın doğması açısından kat malikleri kurul kararına bekleyecek zamanın olmaması)olması" ve yapılan onarımın "projeye aykırı olmaması" hususlarıdır.

Yapılan onarımın diğer kat maliklerinden istenebilmesinin mesnedi ise tüm kat maliklerinin 634 SK da belirtilen anagayrimenkulü koruma ve bakım görevleri ve Borçlar Kanunu nun sebepsiz zenginleşme hükümleridir.

Saygılarımla...