Mesajı Okuyun
Old 03-05-2010, 19:34   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan cektan
XBank müvekkil A'ya gayrimenkulünü ipotek alarak kredi veriyor,daha sonra müvekkil gayrimenkulü B'ye ipoteği ile satıyor.Müvekkil kredi borcunu ödeyerek kapatıyor.Daha sonra müvekkil A'nın C ye olan kefilliğinden ötürü banka ipoteği kaldırmayacağını beyan ederek;C'nin borcundan ötürü müvekkil A'ya ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapıyor.Takip kesinleşmiş ve kıymet takdiri aşamasında.
1-Dava dışı B adına İcra Hukuk Mahkemesinde takibin iptalini istemek mi daha etkili olacak?
2-Genel yetkili mahkemede yine B adına ipoteğin fekki davası açmak mı daha faydalı olacaktır.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Öncelikle, ipoteğin verilmesine neden olan Kredi sözleşmesini incelemeniz gerekir. O, kredi sözleşmesinde borçlunun verdiği ipoteğin "doğmuş veya doğacak borçları için de..." teminat teşkil edeceği yazıyorsa maalesef işiniz zor. Çünkü ipotek, muhtemelen Genel Kredi Sözleşmesinde yer alan ve "...doğmuş veya ileride doğacak, bu kredi sözleşmesi nedeniyle ya da başka kredi sözleşmeleri nedeniyle... " teminat olarak verilmiş ve borçlu müvekkilinizin rızası ile tesis edilmiş olmalıdır. Taşınmazı ipotek borcu ile yükümlü olarak satın alan kişi, ipoteğe konu kredi sözleşmesi ve ipotek senedi kapsamıyla taşınmaz riskini üstlenmiş olur.

Diğer yandan ipoteğin paraya çevrilmesi ile ilgili ödeme emrinin taşınmaz sahibi 3. kişi ise ona da gönderilmesi gerekir. Taşınmazın yeni sahibine ödeme emrinin tebliğ edilip edilmediğini de kontrol etmeniz uygun olur. İlgili maddeler aşağıdadır:



Alıntı:
- İCRA EMRİ

MADDE 149 - (Değişik: 538 - 18.2.1965 / m.69) İcra müdürü, ibraz edilen akit tablosunun kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva ettiğini ve alacağın muaccel olduğunu anlarsa, borçluya ve taşınmaz üçüncü şahıs tarafından rehnedilmiş veya taşınmazın mülkiyeti üçüncü şahsa geçmişse ayrıca bunlara birer icra emri gönderir.

Bu icra emrinde borcun otuz gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez ve icra mahkemesinden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmezse, alacaklının taşınmazın satışını istiyebileceği bildirilir.

İCRANIN GERİ BIRAKILMASI

MADDE 149/a - (Ek: 538 - 18.2.1965 / m.70) İcranın geri bırakılması hakkında 33 üncü maddenin 1,2, ve 4 üncü fıkraları uygulanır.

İcranın geri bırakılması hakkındaki talebi reddeden merci kararını temyiz eden borçlu veya üçüncü şahıs, takip konusu alacağın yüzde onbeşi nispetinde teminat yatırmadığı takdirde satış durmaz. Temyiz talebinin reddi halinde bu teminat, ayrıca hükme hacet kalmaksızın alacaklıya tazminat olarak ödenir. (Değişik 2. fıkra: 5311 - 2.3.2005 / m.10 - Yürürlük m.30) İcra mahkemesinin geri bırakılma isteminin reddine ilişkin kararına karşı istinaf yoluna başvuran borçlu veya üçüncü şahıs, takip konusu alacağın yüzde onbeşi nispetinde teminat yatırmadığı takdirde satış durmaz. Bölge adliye mahkemesince talebin reddi halinde bu teminat, ayrıca hükme hacet kalmaksızın alacaklıya tazminat olarak ödenir.

(Ek fıkra: 5582 - 21.2.2007 / m.5) 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, ikinci fıkrada yer alan oran yüzde otuz olarak uygulanır. İstinaf talebinin reddi halinde, teminat olarak alınan tutarın yarısı tazminat olarak alacaklıya ödenir. Alacaklının satış talebinden sonra takdir edilen ve kesinleşen kıymete göre, merhunun alacağı karşılamayacağı anlaşılırsa kalan tutar teminatın geriye kalan kısmından karşılanır, varsa teminatın kalan kısmı teminatı yatırana iade edilir.

2 - ÖDEME EMRİ

MADDE 149/b - (Ek: 538 - 18.2.1965 / m.70) 149 uncu maddede yazılı haller dışındaki muaaccel alacaklar için icra müdürü, borçluya ve varsa taşınmaz sahibi üçüncü şahsa aşağıdaki kayıtlara uygun olmak üzere 60 ncı maddeye göre birer ödeme gönderir.

1. Ödeme müddeti otuz gündür.

2. Yedi gün içinde itiraz olunmaz ve 1 numaralı bendde yazılı müddet içinde borç ödenmezse alacaklının taşınmazın satışını istiyebileceği bildirilir.

ÖDEME EMRİNE İTİRAZ

MADDE 150 - (Değişik: 538 - 18.2.1965 / m.71) Borçlu veya üçüncü şahıs ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde itirazda bulunabilirler. Ancak, rehin hakkı itiraz konusu yapılamaz. İpoteğin iptali hakkında dâva açılması halinde 72 nci madde hükümleri kıyasen uygulanır.

İTİRAZIN İNCELENMESİ USULÜ VE HÜKÜMLERİ

MADDE 150/a - (Ek: 538 - 18.2.1965 / m.72) Ödeme emrine itiraz hakkında 62 den 72 nci maddeye kadar olan hükümler uygulanır.

Ancak;

1. İpotek, bir cari hesap veya işleyecek kredi vesaire gibi bir mukavelenin teminatı olarak verilmişse, icra mahkemesi bu mukavele ve bununla ilgili sair belge ve makbuzları 68 inci maddedeki esaslara göre incelemek yetkisini haizdir.

2. İtirazın kaldırılması kararının temyizi halinde 149a maddesinin son fıkrası hükmü kıyasen uygulanır. 2. (Değişik: 5311 - 2.3.2005 / m.11 - Yürürlük m.30) İtirazın kaldırılması kararına karşı istinaf yoluna başvurulması halinde 149/a maddesinin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.

Takip kesinleştikten sonra işinizin çok zor olduğu kanaatindeyim.