Mesajı Okuyun
Old 28-04-2010, 10:40   #1
levi

 
Mesaj Bankanın Kredi Karşılığı Teminat Olarak Müşteri Çeki Alması Çek Kırma İşlemi midir?

Değerli forum yöneticileri ve üyeler;
Uygulamada sıkça rastlandığı üzere bankalar müşterilerine kullandırdıkları ticari krediler karşılığında şirket ortaklarının kredi miktarı oranında şahsi kefaletlerini aldıkları gibi ayrıca taşınır ve taşınmaz varlıkları da kredi teminatı olarak almaktadırlar. Eski çek yasasının yürürlükte olduğu dönemde meydana gelen bir husumette banka kredi borçlusu müşterisi hakkında icra takibi başlatır. İlamsız olarak başlatılan bu takipte yekun kredi borcu talep edilmiştir. Ancak taşınmazın paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takiple tahsilde tekerrür olmamak kaydı da eklenmiştir. Ancak banka müşterisinin temerrüde düşürüldüğü ve hakkında icra takibine geçildiği tarihte banka nezdinde müştesine ait ileri vadeli müşteri çekleri bulunmaktadır. Takibe itiraz edilmiş ve banka tarafından itirazın iptali davası açılmıştır. İtirazın iptali davasının başlatıldığı günle icra takibinin başlatıldığı gün arasında bankaya kredi karşılığı verilen çekler banka tarafından tahsil edilmiştir. Ancak banka yaptığı tahsilatları alacaktan düşmeden takip talebinde belirtilen alacak üzerinden itirazın iptali davası açmıştır.
1- Eski kanuna göre çekin vadesiz bir ödeme aracı olduğu düşünüldüğünde bankanın kredi karşılığı müşterisinden çek alması işminin çek kırma işlemi olduğundan söz edilebilir mi? Faktoring yasası hükümleri uygulanabilirmi?
2- Kredi borcuna ilişkin icra takibi başlatılmadan önce banka nezdinde bulunan çeklerin karşılığının sorularak tahsil edilen kısmı düşüldükten sonra icra takibine geçilmesi gerekmez mi?
3- Bu şekilde takip başlatıp, tahsil edilen miktarı düşmeden itirazın iptali davası açan banka aleyhinde tahsil edilipte alacaktan düşülmeyen miktar oranında vekalet ücretine hükmedilirmi?

Konuyla ilgilenip değerli yorumlarını paylaşan değerli forum üyelerine şimdiden teşekkür ederim.