Mesajı Okuyun
Old 27-04-2010, 16:44   #5
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım,

Marka tescilinden kaynaklanan haklar münhasıran sahibinin tasarrufundadır. Tescilli bir marka, tescilsiz markaya göre her zaman için öncelikli koruma sahibidir. Zira tescilli markayı koruyan düzenlemeler 556 S. KHK'da; tescilsiz markayı koruyan haklar ise TTK'da düzenlenmiştir.

Bu konuda 556 S. KHK m.9 gerekli açıklamayı yapıyor aslında: "Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir."

Hal böyle iken karşı tarafınızın belirttiğiniz yollara başvurması yasadan doğan bir haktır. Marka hükümsüz kılınmadıkça, marka tescilinden kaynaklanan hakları engellemenin de bir yolu yoktur. Ben bir Hakim olsam karşı yanın yasadan doğan haklarını kullanmasını engelleyecek şekilde bir tedbir kararı da vermem zira yasaya açıkça aykırı olur, üstelik de bu durum yargılamayı gerektiriyor ki böyle bir hükümsüzlük davası açmışsınız.

Ancak yine de hukuk mahkemesinden tedbir talep edebilirsiniz. Tabii bu tedbiri talep etmeniz akla karpuz kabuğu düşürmek gibi de olabilir. Karşı yan belki de hiç böyle bir şey düşünmüyor ise onu uyandırırsınız. Yalnız kişisel kanaatim, Sayın Admin'in örnek verdiği gibi bir tedbir kararı verilmesi de yasal düzenlemenin özüne aykırı olur. Marka sahibinin hakkını kullanmasını bir tedbir kararı engellememelidir.

Açıkçası mevzuatı düşündüğümde aklıma verilebilecek bir tedbir kararı da gelmiyor.

Bana cezai takibat yapmasın deseniz... Olmaz.
Markayı o da kullanmasın deseniz... O da olmaz.

Benim de sonuç önerim; müvekkilinizin markayı dava neticeleninceye kadar kullanmamasıdır. Ya da şu anda aklıma gelen bir başka yolu açıklayayım; yalnız bu kesin bir çözüm değil uyarayım. Siz de kendi tescilsiz markanızın tescili için başvurun. TPE çoğu zaman benzerlik aramasında benzer markaları gözden kaçırmaktadır. Siz de kendi markanızın tescil almasını sağlarsanız artık size karşı herhangi bir cezai yola başvuramazlar. Yalnız bu süreç itiraz olmaması halinde dahi en az 7-8 ay sürecektir.
(Marka tescili sağlamanız ileride aleyhinize açılacak hükümsüzlük davalarını elbette engellemeyecektir.)

Saygılarımla,