Mesajı Okuyun
Old 27-04-2010, 15:50   #1
av.sbaran

 
Varsayılan acenta ve kira sözleşmesi

sayın meslektaşlar

bir müvekkil türkiye'nin önde gelen otobüs firmalarından birinin bilet satış acentalığı hususunda firma ile sözleşme imzalamıştır. yapılan saçma sapan kira sözleşmesine göre kira ücreti " 1 yıl kira katılım bedeli olarak 1.000 lira bir defada nakit olarak alınır" gibi bir ibare konmuştur. burdan çıkan en iyimser sonuç yıllık kiranın 1.000 lira olduğudur. buna rağmen firma müvekkilden aylık 1.650 lira kira bedeli tahsil etmektedir. bu arada kira sözleşmesinin başlangıç tarihi yanlışlıkla Temmuz 2010 olarak kararlaştırılmıştır. ancak müvekkil şubat ayından bu yana acenteliği işletmektedir. ve yaklaşık 15.000 tl masraf yapmıştır. bu durumda:

1. kira sözleşmesi hukuken geçerli midir?
2. "taraflar edimlerini yerine getirdiği için kira sözleşmesi geçerlidir" tezine dayanarak yıllık kiranın 1.000 lira olduğu iddiasıyla fazla ödenen kira bedelin iadesi istenebilir mi?

müvekkille firma arasında imzalanan acentelik sözleşmesi uyarınca müvekkilin firmaya toplam hasılatın %90'ı yerine %10'unu vereceği yine yanlışlıkla kararlaştırılmıştır. müvekkille firma arasında çıkan bir anlaşmazlık yüzünden firma müvekkilin bilet satış yetkisini kapatmıştır. buna göre:

1. müvekkilin sözleşmeye dayanarak hasılatın %90'ının kendisine ödenmesi gerekirken firmaca %10'unun ödendiği iddiasıyla alacak davası açmasına engel bir durum var mıdır?
2. bilet satış yetkisi kapatıldığı için kira ve acentelik sözleşmesi fesh edilebilir mi?
3. bilet satış yetkisinin kapatıldığının mahkemece tespiti istenebilir mi?
4. acente için yapılan masrafların iadesi mümkün müdür?

cevaplarınız için teşekkürler iyi çalışmalar..