Mesajı Okuyun
Old 19-04-2010, 15:47   #6
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ATARAS
Merhabalar,

Müvekkile gönderilen ödeme emri sonucunda, şehir dışındaki müvekkilim banka havalesiyle icra dosyasına 2 yıl önce para göndermiş. Bankanın yaptığı hata sonucu para, müvekkilin borçlu olduğu dosyaya değil başka dosyaya girmiş. Başka dosyadaki meslektaş, paranın nereden geldiğine bakmadan parayı çekmiş. 2 yıl sonra dosya borcunu çıkartıp bakiyeyi kapatmak istediğimizde, bu paranın dosyada olmadığını ve başka dosyaya yattığını gördük. Başka dosyanın alacaklısı bir banka. O dosyaya paranın iadesi için müzekkere yazdık. Banka vekili, bankanın bunu iade etmesinin zor olduğunu belirtti. İcra müdürü birşey yapmıyor. Paranın dosyaya iadesi için ne yapabilirim? Teşekkürler...

Sayın ATARAS,

İİK m.12: "İcra dairesi, takibedilmekte olan bir para alacağına mahsuben borçlu veya üçüncü şahıs tarafından ödenen paraları kabule mecburdur. Bununla borçlu bu miktar borcundan kurtulur."

İİK m.361: "İcra dairelerince borçludan fazla para tahsil olunarak alacaklıya verildiği yahut yanlışlıkla bir tarafa para tediye olunduğu hesap neticesinde anlaşılırsa verilen para ayrıca hükme hacet kalmaksızın o kimseden geri alınır."

Dosyaya 3. kişi vekili olarak İİK m.361 e binaen talep açmanız, İcra Müdürünün menfi kararı halinde de İcra Mahkemesi'nde şikayette bulunmanız halinde sonuç alabileceğinizi düşünüyorum.

Saygılarımla...