Mesajı Okuyun
Old 15-04-2010, 22:12   #7
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan altınhukuk06
Neticede getireceği evlenme ehliyeti belgesinin de Türkiye'de tanınması gerekir. diye düşünüyorum.

Alıntı:
Yazan altınhukuk06
Alman vatandaşı, elindeki belgeyi (evlenmeye izin belgesi) türk makamlarına ibraz ettiğinde evlenmesine engel bir durum olmayacağını belirtiyorsunuz. Peki evlendirme memuru kendisine ibraz edilen bu belgeye ( Almanca) göre nasıl işlem yapacak. Tercüme ettirilmesi yeterli mi sizce ?

Sayın altınhukuk06,
evlenme ehliyeti belgesinin Türkçeye tercüme edilmesine ve tanınmasına gerek yok, çünkü bu belge Türkiye'ninde imzalamış olduğu bir anlaşmaya dayanıyor ve anlaşmayı imazalamış olan bütün devletler belirli bir form üzerinde anlaşmışlar. Kısacası tercüme ettirme ve tanıma işlemlerine gerek kalmıyor bu form doldurulduğu takdirde.

Tercüme ve tercümenin hangi koşullar altında tasdik edilmesi gerektiği aslında teknik konular.

Teknik olmayan ve hukuki bakımdan önem arz eden konu, Türk makamlarının hangi hukuki gerekçeye dayanarak ülkesinde boşanmış olan ve yeniden evlenmek isteyen yabancıdan, memleketinde aldığı boşanma kararını Türkiyede tanıtmasını istemeleri konusu. 'Boşanma kararını tanıtacaksın' demek yabancının evlenme ehliyeti belgesine ve yabancı ülkenin nüfus kayıtlarına inanmamak demektir.

Ben burada iki problem görüyorum:
1. Eğer Türkiye böyle bir uygulamada bulunursa kendisi ile birlikte milletlerarası anlaşmaları imzalamış olan devletlere ters düşer, çünkü bu devletler evlenme ehliyeti belgesine dayanarak ülkelerinde evlenmek isteyen yabancıları evlendiriyorlar. Örneğin Almanya kendi ülkesinde evlenmek isteyen Türkleri bu şekilde evlendiriyor.
2. 'Alman vatandaşının tabiiyetinde bulunduğu Almanya'da boşandığı belirtiliyor' diye yazmışsınız ve bununla 'Türkiye boşandığını bildiği yabancılardan boşanma ilamının Türk mahkemeleri tarafından tanıtılmasını ister' demek istiyorsunuz. Soru: boşandığı halde boşandığını bilmediğimiz kişileri ne yapacağız? Ya söz konusu kişi bizim bildiğimiz boşanma kararından sonra yeniden evlenmişse nolacak?

Uzattım yine; aslında ilk iki mesajımda vurguladığım konuyu yineliyecektim:
1. Türkiyede evlenmek isteyen yabancıdan memleketinde aldığı boşanma ilamını Türk mahkemeleri tarafından tanıtma ve temyiz ettirmesini istemenin hukuki dayanağı nedir?
2.
Alıntı:
Yazan Gemici
İlk mesajımda da belirttiğim gibi, Türk hukukunda bu görüşün tersini kabul eden bir düzenleme varsa, bilşdirirseniz memnun olurum.
3.
Alıntı:
Yazan Gemici
Bir yabancı ülke vatandaşının kendi ülkesinde aldığı ve kendi ülkesinin yasalarına göre verilmiş bir boşanma kararını tanıtmasının veya tenfiz ettirmesinin hukuki dayanağı nedir?

Saygılarımla