Mesajı Okuyun
Old 15-04-2010, 00:10   #5
Gemici

 
Varsayılan

Sayın altınhukuk06,

bir yabancının Almanya'da evlenebilmesi için Alman yasaları , o kişinin tabiiyetinde bulunduğu ülkeden bir evlenme ehliyeti belgesi istiyor. Ve bu belgenin herhangi bir mahkeme kararı ile tanınması koşulunu istemiyor Alman yasaları. O kşinin tabiiyetinde bulunduğu ülkede evlenip boşanmmış olması olayda bir rol oynamıyor. Alman makamları evlenmek isteyen kişinin vatandaşı olduğu ülkenin idari makamlarından alıp getirdiği belgeye dayanarak o kşiyi evlendiriyor. Önemli olan o kşinin getirdiği belgenin vatandaşı olduğu ülke makamları tarafından verilmiş ve tasdik edilmiş olması.

Bir kişinin evlenebilip evlenemiyeceğini en iyi bilen makam, bağlı olduğu ülkenin makamlarıdır ve bu makamların verdikleri kararlara diğer ülkeler uymak zorundadırlar, kendi ülkelerinin toplum düzenine ters düşmediği sürece.

Türk makamlarının ve mahkemelerinin, ülkesinden evlenebilir diye bir belge getiren kişiyi hangi yasal gerekçeye dayanarak evlendirmekten alıkoyacağını düşünmek diğer ülkenin iç işlerine karışmış olmaktır. Bunun aksini kabul etmek, ülkesinde evlenebilecek olan bir yabancıyı Türk makamlarının evlendirmemesi anlamına gelir.

Nasıl ki Alman makamları ülkesinden 'evlenebilir, evlenmesinde sakınca yoktur' türünden bir belge getiren kimseye 'yok ben biliyorum, sen kendi ülkende evli imişsin ve boşanmışsın, boşanma kararını getir, tanıyıp tenfiz etmem gerekir' diyemiyorsa, diğer ülkelerin de bu hakka sahip olmamaları gerekir ve benim düşünceme göre yoktur da. Aksini iddia etmek evlenmek isteyen kişiye, 'senin bağlı olduğun ülke senin evlenmeni kabul etse bile ben etmiyorum anlamına gelir ki, bu da diğer ülkenin iç işlerine karışmak anlamına gelir, benim düşünceme göre.

İlk mesajımda da belirttiğim gibi, Türk hukukunda bu görüşün tersini kabul eden bir düzenleme varsa, bilşdirirseniz memnun olurum.

Saygılarımla