Mesajı Okuyun
Old 14-04-2010, 22:10   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan armegedon23
Sayın HADES konu ile aynı olaya bizzat tanık oldum. İdare fatura olmadan icra dairelerine ödeme yapabilirmiyiz diye hukuk müşavirliğinden görüş istedi. Yeni tanık olduğum için sonucunu öğrenemedim daha.

Şahsi kanaatim ise, hakedişin gönderilmeme sebebi sadece ilgili firmanın fatura kesmemesi ise şayet, paranın ilgili firmanın borçlularına ödenmesinden dolayı fatura kesilmesine ihtiyaç duyulmamalıdır diye düşünüyorum sadece. Benim yaşadığım olayda ise idare hakedişi tedbir konulduğundan dolayı iki yıla yakın bir süredir nezdinde tutuyor ve haciz dosyalarına ödeme yapmıyor.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Sayın armegedon23,

Öncelikle emeğiniz ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ben de ihale yükümlüsünün, idareye fatura kesmemesi halinin borçlu olduğu 3. kişilere etkisi olmaması gerektiği kanaatindeyim. İşin gereği gibi ifa edilip teslimi (hakediş de kısım kısım teslimle ödendiğine göre) ile hakedişin muaccel olması gerektiğini düşünüyorum.
Lakin bildiğiniz üzere "işin gereği gibi ifa edilmesi" sözleşmeye uygun ifayı içermekte. Bu sebeple sözleşmede, belirttiğim fatura kesilmesine dair madde var ise bu durumda sözleşmeye uygun ifa ve hakediş alacağına hak kazanma henüz vücud bulmamış; daha açık ifadeyle muaccel olmamış olacaktır. Dolayısıyla da MEB, henüz doğmuş bir alacağı yok diyebilecektir (diye düşünüyorum )
Burada MEB nın, A tarafından aylardır fatura kesilmemesine rağmen ihale sözleşmesini feshinin (işin tasfiyesine girmesinin) de söz konusu olmaması hali de beni düşündürüyor

Saygılarımla...