Mesajı Okuyun
Old 14-04-2010, 13:48   #1
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan İhale Sözleşmesi çerçevesinde doğacak hakedişlerde muacceliyet

Tüm meslektaşlara iyi çalışmalar dileyerek;

A, müvekkil B ye çeke mesnetle borçludur. A nın işbu borcu hakkında ihtiyati haciz kararı ile takip başlatılmış; takip kesinleşmiştir.
A, Milli Eğitim Bakanlığı na ihale ile iş yapmakta olduğundan Milli Eğitim Bakanlığı na 89/1 1. Haciz İhbarnamesi gönderilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı işbu ihbarnameye; “A nın henüz doğmuş bir hakedişi olmadığı ve doğacak hakedişlerinin icra dosyasına ödeneceği” yönünde cevap vermiştir.
Bu tarihten sonra A ya ödenmesi gereken 2 hakediş icra dosyasına ödenmemiştir (A ya da ödenmemiştir). Milli Eğitim Bakanlığı nın A ya hakediş ödememe gerekçesi: A tarafından hakedişe konu işlerle ilgili kendilerine fatura tanzim ve tebliği yapılmadığı içindir ve MEB, A ya bu yönde (fatura tanzim edip göndermesi gereği ile ilgili) 2 ayrı ihtarname de göndermiştir. A, buna rağmen fatura yükümünü ifa etmemektedir. MEB da, ödemesi gereken hakedişleri nezdinde tutmaktadır.

1- Anılan bu faturalarla ilgili hususun, hakedişlerin muaccel hale gelmesi ve icra dosyasına ödenmesi gereğine etkisi var mıdır?

2- Faturalarla ilgili MEB ve A arasındaki ihale sözleşmesinde “A nın hakedişleri, fatura kesimi ve MEB na gönderilmesi akabinde ödenecektir” gibi bir maddenin (ki B, bunu bilmemektedir ve 3.kişi olarak bilmesi de söz konusu olamaz) 1. soruya verilen cevaba etkisi var mıdır?

3- A nın bu arada muvazaalı işlem yapmasını (örn: işçi alacakları, nafaka v.b.) önlemek mümkün müdür?

Teşekkürler,

Saygılarımla...