Mesajı Okuyun
Old 13-04-2010, 13:33   #3
Pınar

 
Varsayılan

Meslektaşlarımın yanıtlarına ek olarak, şayet dava açmadan evvel , açıkça ve ayrıntılı olarak belirtmek suretiyle ,alacakların ödenmesini talep etmişseniz, ihtarın tebliğ olduğu veya ödenmesi için verdiğiniz süre sonundan itibaren de faiz talep olunabilir.

T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi

Esas: 2001/3922
Karar: 2001/7383
Karar Tarihi: 30.04.2001

İŞÇİ ALACAKLARI - İHBAR KIDEM KÖTÜ NİYET TAZMİNATI FAZLA ÇALIŞMA İKRAMİYE GENEL VE BAYRAM TATİLİ ALACAKLARININ ÖDETİLMESİ İSTEMİ - FAZLA MESAİ ÜCRETİ HESAP EDİLİRKEN TİS DEKİ ZAMLI ÜCRETİN SÖZLEŞMENİN SONA ERİŞ TARİHİNE KADAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULMASI GEREĞİ

ÖZET: Fazla mesai ücreti hesap edilirken, işyerine teşmil edilen toplu iş sözleşmesindeki % 75 zamlı ücretin sözleşmenin sona eriş tarihine kadar göz önünde tutulması, bu tarihin sonrası için de Basın İş Kanununun ek madde (1) uyarınca % 50 zamlı olarak hesaplama yapılmalıdır.




(1475 S. K. m. 13, 14, 35, 42) (2822 S. K. m. 11)

Dava: Davacı, ihbar, kıdem ve kötü niyet tazminatı, fazla çalışma, ikramiye, genel ve bayram tatili, ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm, süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davalıya ait Basın işkoluna giren işyeri için teşmil kararı 21.12.1995 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış olup, teşmil edilmiş olan bir başka yere ait toplu iş sözleşmesinin 30.09.1996 tarihinde süresi sona ermiştir. 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 11. maddesinin 3. fıkrası uyarınca teşmil edilen toplu iş sözleşmesinin sona ermesi ile teşmil kararı da ortadan kalkmış olur. Davacı işçinin sözleşmesi, teşmil edilen toplu iş sözleşmesinin süresinin sona ermesinden sonra feshedildiğinden kıdem tazminatının her yıl için 40 gün üzerinden hesaplanması doğru değildir. Bu itibarla, Basın İş Kanununun 6. maddesi kuralları dikkate alınarak her yıl için bir aylık ücret tutarı dikkate alınmalıdır.

3- Fazla mesai ücreti hesap edilirken, işyerine teşmil edilen toplu iş sözleşmesindeki % 75 zamlı ücretin sözleşmenin sona eriş tarihi olan 30.09.1996 tarihine kadar göz önünde tutulması, bu tarihin sonrası için de Basın İş Kanununun ek madde (1) uyarınca % 50 zamlı olarak hesaplama yapılmalıdır.

Öte yandan uzun bir süre yapıldığı kabul edilen fazla mesai alacağından raporlu, mazeret izinli günler dikkate alınarak bir hakkaniyet indirimi yoluna gidilmelidir.

4- Davanın açılmasından önce davacı işçi alacakların ödenmesi için davalı işverene noterlik aracılığı ile ihtarname çekmiş ise de, bunun muhatabına hangi tarihte ulaştığı belli değildir. Bu konu araştırılarak ihtarname davalıya bu davanın açılmasından önce tebliğ edilmiş ve o tarihten itibaren hüküm altına alınan kıdem ve ihbar tazminatları ile işçilik alacakları için tebliğ tarihinden itibaren faiz yürütülmelidir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 30.04.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)