Mesajı Okuyun
Old 07-04-2010, 14:10   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

3. kişinin, borçlunun kardeşi olmasına, İİY’nin 278/1 maddesinde bu derece akrabalar arasında yapılan tasarrufların bağışlama hükmünde sayıldığının ve iptale tabi olduğunun öngörülmesine, diğer taraftan kardeşin borçlu olan borçlu olan diğer kardeşin alacaklılarından mal kaçırmak ya da alacaklılarını ızrar kastı ile hareket ettiğini bilebilecek kişilerden olması nedeniyle de tasarrufun iptali gerekir (İİY. 280/11). Öyle ise muvazaa nedeniyle iptal yerine İİK. 278/1 ve 280/11. maddesine dayalı iptal davası açmanız daha pratik olacaktır.
İcra ve İflas Kanununa göre açılmış iptal davaları için yetki konusunda bu kanunda özel bir hüküm almamıştır. Ancak İcra ve İflas Kanunu, İcra-İflas Hukuku ile ilgili bazı davalar hakkında özel yetki kuralı getirmiştir, hakkında özel yetki kuralı bulunan davalar, borçtan kurtulma davası (m. 69,II), menfi tespit ve istirdat davaları (m. 72, VIII) haciz ihbarnamesine itiraz etmeyen üçüncü kişinin takip alacaklısına karşı açabileceği menfi tespit davası (m.89, III) sıra cetveline itiraz davaları (m.142,I; 151, III; 235,I) iflas davası (m. 154/III), ihtiyati haciz talebi (m. 258,50,265), ihtiyati hacizden dolayı tazminat davası (m.259, IV), konkordato talebi (m.285, II) ve İcra-İflas Ceza Davaları (m.348) dır. İcra ve İflas Kanunu, İcra-İflas Hukuku ile ilgili bazı davaların ki bu arada 277 ve sonraki maddelere göre açılan tasarrufun iptaline ilişkin davaların genel mahkemelerde, genel hükümler uyarınca görüleceğini de düzenlemiş olup bu davalar İİK. nda özel usul hükümleri bulunmadıkça medeni usul hukukuna (HUMK. na) tabidir. O halde yetkili mahkemenin de HUMK. nun yetkiye ilişkin hükümlerine göre belirlenmesi iktiza eder. (Bkz.Baki Kuru - Hukuk Muhakemeleri Usulü, 1979 bası Cilt: 1, s.347). Buna göre borçlu ile 3 ncü kişi aynı yerde ikamet etmekte iseler, iptal davası ikisinin müşterek ikametgahında, (HUMK. m.9,I), borçlu ile 3 ncü kişinin ikametgahları farklı yerlerde ise, dava her ikisinin ikametgahında da açılabilir. (HUMK.m.9, II) iptali istenen tasarruf, borçlu ve 3 ncü kişi tarafından alacaklıyı zarara sokmak amacıyla yapıldığı ve haksız bir eylem niteliğinde bulunduğu takdirde HUMK. nun 21.md. gereğince dava haksız fiilin vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilecektir. İptal davası ayni bir dava olmayıp kişisel hakka ilişkin olduğundan iptale tabi tasarrufun konusu gayrimenkul olsa dahi HUMK. nun 13 md. uygulanamayacak, yetki hususu usulün 9 ve sonraki maddelerinde öngörülen kurallara göre çözümlenecektir.
Bu tür davalarda görevli mahkemenin genel hükümlere göre belirlenmesi gerekir ve kural olarak iptal davalarında görevli mahkeme geçici veya kati aciz belgesindeki alacağın miktarına göre saptanır. Ancak iptal davasına konu somut olaydaki taşınmazın değeri davacı alacağından az ise malın değeri esas alınarak görev tayin edilir. Bu değer işlem tarihindeki gerçek değerdir. Harçlar Yasasına bağlı (1) sayılı ek Tarife uyarınca dava nisbi harca tabi bir davadır. Dava değerine göre harç alınacaktır.


Açılacak dava, İİK. nun 277 ve devamı maddelerine dayalı tasarrufun iptali istemine ilişkin olup, bu tür davaları elinde kat'i (İİK. nun 143.md) yada geçici (İİK. nun 105.md) aciz belgesi olan alacaklılar açabilir. Bu husus davanın görülebilme koşulu olup mahkemece re'sen (kendiliğinden) gözönüne alınması gerekir. Dava açmadan önce İcra Müdürlüğünden geçici aciz belgesi almanızı önermekteyim.


Kolay gelsin , iyi çalışmalar