Mesajı Okuyun
Old 07-04-2010, 11:37   #1
lawyersoylu

 
Varsayılan kötü niyetli marka tescili ile ilgili ihtiyati tedbir

Sayın Meslektaşlarım,

Müvekkilin ortağı olduğu şirketin tescilsiz olarak kullanmakta olduğu markası, diğer ortak tarafından tescil ettirilmiş.

Daha sonra ortaklıkları bozulmuş, diğer ortak (davalı), şirketteki hissesini bir başkasına devretmiştir. Müvekkil markayı tescil ettirmek istediğinde eski ortağı adına tescilli marka önüne engel olarak çıkmıştır.

Bu noktada önceki kullanım dolayısıyla hak sahibi olduğumuza ve tescilli marka sahibinin kötü niyetine dayanarak bir hükümsüzlük davası açtık. Ancak, davayı kazansak bile, dava sonuçlanıncaya kadar geçecek sürede davalı 556 sayılı KHK'dan doğan haklarını kullanabilecek; davacı şirket tabelasının indirilmesi, markanın müvekkilce kullanılmasının engellenmesi vs. gibi yollara başvurabilecektir. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde davamızın etkinliği engellenmiş olacaktır. Zira müvekkil böyle bir durumda davanın boşu boşuna açılmış olacağı kanaatindedir. (her ne kadar hukuken daha sonradan tazmin imkanı olsa da müvekkiller bilindiği üzere her şeyin hemen etkili olması beklentisi içindedirler.)

Böylesi bir olumsuzluğun engellenmesi amacıyla mahkemeden istenecek tedbir yoluyla davalının dava süresince marka tescilinden doğan haklarının davacıya karşı kullanılması engellenebilir mi? Yoksa dava sonuçlanıncaya kadar her an savcılık kararı ve polis eşliğinde davalının müvekkil işyerini basmasını mı bekleyeceğiz?

Bilgisi ve fikri olan meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.