Mesajı Okuyun
Old 31-03-2010, 23:43   #5
Avukat Ali TÜRKER

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan imsel
Paylı bir gayrimenkul 3 hisseden oluşmakta ve bir paydaş kendi payını 3.kişiye satmak istiyor.Diğer paydaşlar karşı çıkıyor.Karşı çıkan paydaşlar şufa hakkını kullanma amacıyla değil ama satışı sürüncemede bırakma amacıyla karşı çıkıyorlar.Burada daha sonra şufa hakkının kötüye kullanılmasını engellemek için önce şuyuun giderilmesi mi istenmelidir?Ya da bir diğer paydaş satılacak payı alırsa 3. kişi durumundaki mirascısına daha sonra güvenli bir şekilde nasıl devredebilir?Örneğin bağışlama bu durumda geçerlimi dir?teşekküler.

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
Şufa hakkı satımla doğar. 733 maddeye göre satış yapıldıktan sonra noter kanalıyla bidirilir. Satıştan önceki ihbarın hukuki bir değeri olamaz. Cdebri icrada ve bağışta şufa hakkı kullanılamaz.
Diye düşünüyorum.

Evet değerli meslektaşım, satış olmadan hak doğmaz. Şufa hakkı, pay sahiplerinin satışa muttali olmaları ile doğar ve yasada belirlenen sürelerde kullanılmaz ise sükut eder. Cebri icra ve bağışta şufa hakkı kullanılamadığı gibi;
Takasta da şufa hakkı kullanılamaz.
Olaki bu işlemlerde muvazaa olmasın. Muvazaa var ise bu işlemlerin de iptalinin sağlanması kaydıyla, şufa hakkı, şekli anlamda yapılmış bu muvazaalı durumlarda dahi ileri sürülebilecektir... Selamlar.