Mesajı Okuyun
Old 31-03-2010, 22:26   #2
Av.Bülent AKÇADAĞ

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım,

Fıkra gibi traji-komik bir durum.

İdari yönden imamın suçlu bulunması hakkında yorum yapmamakla birlikte,

Ceza Hukuku açısından değerlendirdiğimizde, İmamın namazı hızlı kıldırdığı için TCK m. 257 kapsamında görevi kötüye kullanma suçunun oluşup oluşmadığı tartışılabilinir.


Ancak TCK m.257/2'de (2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Madde metninde ihmal veya gecikmeden söz edilmektedir. Eğer imamın namazı hızlı kıldırması "görevinin gereklerinin yapılmasında ihmal" çerçevesinde değerlendirilirse ilgiili madde kapsamına girecektir. Çünkü maddenin devamında kişilerin mağduriyetinden söz edilmiştir. Anladığım kadarıyla da camii cemaati bayağı bi mağdur durumda

Ancak ben yinede imamın namazı hızlı kıldırmasının görevi kötüye kullanma olarak değerlendirilemeyeceğini, bu bağlamda Cumhuriyet Savcılığına da böylesi bir başvuru yapılması halinde de takipsizlikle sonuçlanacağını düşünmekteyim.