Mesajı Okuyun
Old 29-03-2010, 16:36   #2
Av.Meryem Kaya

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
Altıncı Hukuk Dairesi

E: 1997/2792
K: 1997/2930
T: 27.03.1997


DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davalı-davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü.


KARAR : Dava işyeri ihtiyacı nedeni ile tahliye ve kira tespiti istemidir. Mahkemece tahliye isteminin reddine aylık kiranın 10 milyon olarak tespitine karar verilmiş, hüküm tahliye yönünden davacı, kira tespiti yönünden davalı vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere, ihtiyaç iddiasının samimi olmamasına, taraflar arasında 1.1.1993 başlangıç tarihli 1 yıl süreli kira sözleşmesi üzerinden 3 yıl geçmediği halde, hak ve nesafete göre kira parasının tespit edilmesi doğru değilse de, 1.1.1994 tarihinden itibaren endeks uygulaması sonucu bulunan rakama göre aylık kiranın 10 milyon olarak tespit edilmesinde bir hata olmamasına göre hükmün esasına yönelik temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak, kira tespit davalaranın özelliği itibariyle tespit olunan kira farkının 1 yıllık tutarı üzerinden davacı, reddedilen miktarın 1 yıllık tutarı üzerinden de davalı yararına avukatlık asgari ücret tarifesine göre ücreti vekalet takdiri gerekirken reddedilen miktar üzerinden kendini vekille temsil ettiren davalı yararına ücreti vekalet takdir edilmemesi doğru değilse de, bu yanlışlığın düzeltilmesi iin hükmün bozularak yeniden yargılama yapılmasında fayda görülmediğinden ve davacı vekiline takdir edilen ücreti vekalet de nazara alınarak hüküm fıkrasına davalı vekili için takdir olunan 3.600.000 TL. silinerek, bunun yerine "davalı vekili için takdir olunan 9.600.000 TL. ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine" ibaresi yazılarak,


SONUÇ : Hükmün HUMK'nun 438. maddesi gereğince düzeltilmesine ve bu düzeltilmiş şekli ile ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz eden davalıdan alınmasına, temyiz harcı davacıdan peşin alındığından, ayrıca alınmasına gerek olmadığına, 27.3.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Umarım işinize yarar.Saygılarımla.