Mesajı Okuyun
Old 29-03-2010, 16:16   #1
nurdem

 
Mutsuz Yıkımın mahkum olunan cezaya etkisi

İmar Kirliliğine neden olmak suçundan müvekkil, 1yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar veren hakim, cezanın ertelenmesine de karar vermedi. Kararı temyiz edeceğiz, ancak bu aşamada büyük önemle emin olmak istediğim bir konu var. Siz değerli meslektaşlarımın bilgilerine başvurmak istedim.
184. maddenin 5. fıkrasında, binanın imar planına veya ruhsatına uygun hale getirilmesi durumunda mahkum olunan cezanın tüm sonuçları ile ortadan kalkacağı düzenlenmiş. Burada mahkum olunan ceza ifadesinden, kesinleşmiş mahkumiyeti anlamamızda bir engel var mı? Şimdi kararı temyiz edeceğiz ancak Yargıtaydan ne zaman karar çıkar, ya da bu karar bozma ya da onama mı olur bunu bilmek mümkün değil. Bu nedenle emin olmak istiyorum ki, Yargıtaydan onama gelmesi ihtimalinde, mahkumiyet kesinleşmiş olacak ve bu durumda 184/5 hükmünden müvekkilin faydalanma imkanı kalmayacak mı? Karar kesinleştikten sonra artık binayı yıkmasının da cezanın infazına engel olmayacağını söylemek mümkün müdür? Mahkum olunan cezanın tüm sonuçları ile ortadan kalkması infaz aşamasına gelinmiş olmasını da kapsayan bir ifade değil midir? Cezanın tüm sonuçları ile ortadan kalkması ifadesinden neyi anlamak gerekir?
Bu konuda uygulamaya dayalı bilgisi olan değerli üstadlarımdan bilgi rica ediyorum. Çiçeği burnunda bir avukat olarak bu konuyu zihnimde netleştirmek benim için çok önemli. Ayrıca Bölgede İmar izni çıkma ihtimali var, civarda da aynı yaptırımlara maruz kalan pek çok bina sahibi var. Kısacası bir beklenti içindeyiz. Yıkıma gitmeden, dosyanın Yargıtaydan dönüşünü beklemek, dönülmez bir hatayı göğüslemek mi olacaktır (müvekkilin hapse girmesi)?